Pita z karkówką

Pita z karkówką
Domowe chlebki pita z samodzielnie upieczoną mięciutką karkóweczką (tak wiem, że niektórzy powątpiewali czy to faktycznie była karkówka, ale tak była na 100%) w towarzystwie warzywek i wyśmienitego sosu czosnkowego. Można potraktować jako obiad, kolację albo zapakować i zabrać na weekendowy wypad - byle by nam się pogoda poprawiła, bo póki co to od zakończenia meczu leje.... u Was też tak "pięknie"?
Chlebki pita
  • 500g mąki pszennej
  • 250ml wody
  • 50ml mleka
  • 7g suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
Zdjęcie - pita z karkówką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Podgrzać wodę dosyć mocno, wymieszać z mlekiem i oliwą. Składniki płynne zmieszać z sypkimi i zagnieść ciasto. Umieścić je w misce, wierzch posmarować pędzelkiem oliwą i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ciasto podzielić na 2 porcje i ponownie zostawić na 10 minut. Podrośnięte ciasto podzielić na 4 części i rozgnieść na placki i znowu zostawić do podrośnięcia na 10 minut. Piec na blaszce w temperaturze 230 stopni około 10-12 minut.
Nadzienie:
  • karkówka wolno pieczona (klik)
  • sałata lodowa
  • pomidor
  • zielony ogórek
  • sos czosnkowy (majonez+jogurt+świeży czosnek+tymianek)

Kategorie przepisów