Piszinger – przepis

Piszinger to nic innego jak wafle przełożone masą, zazwyczaj czekoladową. Dla urozmaicenia można dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe lub alkohol ( rum, brandy, koniak ). Wykonuje się go bardzo szybko, a w lodówce można przechowywać nawet tydzień. Inspiracja: Poezja smaku. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

  • 2 opakowania oblatów śląskich lub andrutów
  • 250 g margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Margarynę, kakao, cukier, mleko przekładamy do garnuszka i podgrzewamy, aż wszystkie składniki będą połączone. Zostawiamy do ostudzenia. Następnie powoli cały czas mieszając trzepaczką dodajemy mleko w proszku, na koniec łączymy z aromatem migdałowym.

Oblaty lub andruty przekładamy masą, lekko dociskając nie zapominając o bokach i samym wierzchu. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego.

Zdjęcie - Piszinger – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piszinger – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: aromat migdałowy, Kakao, mleko w proszku, Wafle

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy