Pistacjowe babeczki z lukrem
To dokładnie takie babeczki jakie najbardziej mi smakują. Ciasto jest puszyste, delikatne, lekko spieczone z wierzchu, odrobinę się kruszy, jest dosyć słodkie. Poza tym bardzo lubię pistacje i wszelkie wypieki z ich dodatkiem. Przepis pochodzi z "Cake days. Recipes to make every day special. The hummingbird bakery." Gorąco polecam. Dla tych którzy nie lubią nakładania ciasta do papilotek podpowiem, że ciasto można również upiec w keksówce lub podłużnej foremce na chleb.
Składniki na 12-18 babeczek:
Rozgrzej piekarnik do 170C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do misy miksera wrzuć masło i cukier, ucieraj aż masa będzie puszysta i biała. Dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając. Przed dodaniem kolejnego jajka czekaj aż poprzednie dobrze połączy się z masą. W razie potrzeby zbierz masę ze ścianek misy i wmieszaj do pozostałego ciasta, ucieraj aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek i sól. Dodaj w dwóch porcjach do ubijanej masy maślano-jajecznej. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą dodaj jogurt i esencję waniliową. Na końcu, delikatnie za pomocą łyżki wmieszaj posiekane pistacje. Ciasto będzie dosyć gęste i kremowe.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz około 20 minut, na dwie minuty przed końcem pieczenia włącz termoobieg aby babeczki ładnie się zarumieniły. Te babeczki nie tworzą charakterystycznej "górki".
Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia. W czasie kiedy babeczki się studzą przygotuj lukier.
Składniki na lukier:
Do miseczki wsyp cukier dodaj 2 łyżki wody i wymieszaj, lukier ma być gęsty ale równocześnie ma spływać z łyżki. Jeżeli uważasz, ze lukier jest zbyt gęsty dodaj wody. Do lukru wsyp około 3/4 przygotowanych, zmielonych pistacji. Łyżką nałóż lukier na babeczki następnie obsyp wierzch każdej babeczki pozostałymi, zmielonymi orzeszkami. Uważaj bo lukier szybko zastyga i pistacje mogą się nie zdążyć do niego przykleić.
Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 12-18 babeczek:
- 190g miękkiego masła lub margaryny
- 190g mąki
- 190g drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 25ml naturalnego jogurtu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100g obłupanych pistacji
Rozgrzej piekarnik do 170C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Do misy miksera wrzuć masło i cukier, ucieraj aż masa będzie puszysta i biała. Dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając. Przed dodaniem kolejnego jajka czekaj aż poprzednie dobrze połączy się z masą. W razie potrzeby zbierz masę ze ścianek misy i wmieszaj do pozostałego ciasta, ucieraj aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek i sól. Dodaj w dwóch porcjach do ubijanej masy maślano-jajecznej. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą dodaj jogurt i esencję waniliową. Na końcu, delikatnie za pomocą łyżki wmieszaj posiekane pistacje. Ciasto będzie dosyć gęste i kremowe.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz około 20 minut, na dwie minuty przed końcem pieczenia włącz termoobieg aby babeczki ładnie się zarumieniły. Te babeczki nie tworzą charakterystycznej "górki".
Po upieczeniu przełóż na kratkę do wystudzenia. W czasie kiedy babeczki się studzą przygotuj lukier.
Składniki na lukier:
- 120g cukru pudru
- 40g zmielonych pistacji
- 2-3 łyżek wody
Do miseczki wsyp cukier dodaj 2 łyżki wody i wymieszaj, lukier ma być gęsty ale równocześnie ma spływać z łyżki. Jeżeli uważasz, ze lukier jest zbyt gęsty dodaj wody. Do lukru wsyp około 3/4 przygotowanych, zmielonych pistacji. Łyżką nałóż lukier na babeczki następnie obsyp wierzch każdej babeczki pozostałymi, zmielonymi orzeszkami. Uważaj bo lukier szybko zastyga i pistacje mogą się nie zdążyć do niego przykleić.
Smacznego :) Wydrukuj przepis