Pischinger


Pischinger to nie wymysł epoki PRL-u i kulinarnych zmagań gospodyń w czasach, kiedy jedyną możliwością było przygotowanie „czegoś z niczego”. Historia tego deseru sięga końca XIX wieku, a jego ojcem jest wiedeński cukiernik Oskar Pischinger. Historia pischingera jest długa, dlatego nie dziwi fakt, że receptura zmieniała się i była dostosowywana do aktualnych mód czy możliwości. Znana jest wersja z dużą ilością masła, czekolady i orzechów, która musi swoje odczekać, by doskonale smakować. Istnieje też wersja ekspresowa, gotowa w kilka chwil, z dodatkiem kakao, masła i mleka w proszku. Sekretem prawdziwie dobrego pischingera są oczywiście wysokiej jakości składniki. To one sprawiają, że ten zwykły deser zamienia się w kulinarną perełkę. Potrzebujemy dobrego masła (nigdy margaryny), gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 70%) oraz świeżych, chrupiących wafli.
Zdjęcie - Pischinger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
200 g masła
100 g czekolady 70% kakao
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
garść orzechów włoskich
garść orzechów laskowych
1 łyżka wiśniówki lub innego aromatycznego alkoholu
opakowanie wafli suchych


Do dekoracji:
100 g czekolady
2 łyżki masła
płatki migdałów
Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek, do żółtek dodajemy cukier, ucieramy mikserem na puszysty kogel-mogel. Połamaną czekoladę z łyżką masła, powoli roztapiamy w kąpieli wodnej (naczynie z czekoladą umieszczamy w większym garnku wypełnionym do połowy gorącą wodą), odstawić do ostudzenia. Pozostałe masło miksujemy na puszysty krem. Orzechy delikatnie prażymy na patelni (wtedy mają najwięcej smaku) i rozdrabniamy (w malakserze lub moździerzu). Masło łączymy z koglem-moglem, dodajemy przestudzoną czekoladę, orzechy i alkohol, dokładnie mieszamy mikserem. Do kremu można dodać również posiekane rodzynki, skórkę pomarańczową, suszone owoce. Smarujemy wafle kremem, przyciskamy i wyrównujemy boki, a na koniec przykrywamy czymś ciężkim, na przykład książką kucharską. Odkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Po tym czasie przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Polewamy torcik waflowy, dekorujemy płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub orzechami. Ponownie chłodzimy.
Pamiętajcie: deser należy kroić ostrym nożem.


Zdjęcie - Pischinger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Jabłecznik z pianką i kruszonką

Jabłecznik z pianką i kruszonk…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Ciasto Pani Walewska bez pieczenia

Ciasto Pani Walewska bez piecz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Domowy Baton Twix + film Jak zrobić
1

Domowy Baton Twix + film Jak z…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pieczona gęś z jabłkami – prosty przepis na pierś z gęsi

Pieczona gęś z jabłkami – pros…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Udka kaczki z jablkami

Udka kaczki z jablkami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Tort Raffaello

Tort Raffaello

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Jesienne kruche ciasteczka z konfiturą z mirabelek

Jesienne kruche ciasteczka z k…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Paluchy wiedźmy
1

Paluchy wiedźmy

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Kruche ciasteczka serowe
4

Kruche ciasteczka serowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Gniazdka - pieczone pączki hiszpańskie
1

Gniazdka - pieczone pączki his…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Słotom precz czyli marchewkowo-pomarańczowe muffinki z lukrem
1

Słotom precz czyli marchewkowo…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Halloweenowe babeczki z gałkami ocznymi

Halloweenowe babeczki z gałkam…

food² food²
Food Square