Pilaw z jagnięciną

Pilaw z jagnięciną
Zdjęcie - Pilaw z jagnięciną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Basmati w języku hindi oznacza "pełny aromatu", ryż jest bardzo sypki, ziarna sa dluzsze i wezsze. Doskonały do potraw curry i pilawu. Ryż Basmati Uncle Ben's z dodatkiem świeżego, delikatnego bulionu warzywnego autorstwa Gordona Ramsay'a smakuje wyśmienicie, przepis na ten bulion w poprzednim wpisie. Jeżeli używacie zwykłego bulionu proponuję dodać do niego dodatkowo sok z cytryny oraz kieliszek wina białego. Pilaw podany z mięsem z jagnięciny i pistacjami tworzy zjawiskowe danie, jagnięcina i baranina to typowe mięso dodawane do pilawu w krajach Azji, można jednak również użyć z powodzeniem wieprzowiny lub kurczaka.

  • 250g ryżu Basmati Uncle Ben's
  • 250g karkówki jagnięcej
  • 700ml bulionu warzywnego (przepis)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryczka chili
  • 100g pistacji
  • 2 laski cynamonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • natka pietruszki
  • szczypta kardamonu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • olej, oliwa, ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

Karkówkę jagnięcą zamarynować w oliwie i oćcie balsamicznym z dodatkiem rozmarynu. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ryż wstawić na minimum 15 minut do zimnej wody a następnie dokładnie wypłukać.

Mięso wyciągnąć z marynaty i wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem posiekanej papryczki i kuminu. Smażyć 4 minuty, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posolić, popieprzyć i wstawić do nagrzanego pieca na około 10 minut (lub do momentu aż mięso będzie miękkie).

W garnku o grubym dnie (lub teflonowym) rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną drobno cebulę. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku oraz marchewkę pokrojoną w paseczki. Dodać wypłukany i odsączony ryż, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać ciepły bulion, powierzchnia cieczy powinna byc około 1-1,5 cm nad poziomem ryżu. Dodać kurkumę, kardamon, płaską łyżeczkę soli, laski cynamonu przełamane w pół wcisnąć w ryż. Zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Ryż powinien się gotować na małym ogniu około 10-15minut do calkowitego wchłonięcia bulionu, po 6 minutach gdy większość cieczy zostanie wchłonięta, drewnianą łyżką zrobić wgłębienia w ryżu. Na koniec dokładnie wymieszać zawartość garnka, jeżeli nadal jest twardy można dodać wody i pogotować jeszcze chwilę. Podać z mięsem, posiekaną pietruszką oraz pistacjami. Można podać z raitą czyli jogurtem z dodatkiem mięty i kolendry.

Zdjęcie - Pilaw z jagnięciną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami (function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Kategorie przepisów