Pilaw z jagnięciną
![Pilaw z jagnięciną](/obrazek/duze/pilaw-z-jagniecina-166733.jpeg)
![Zdjęcie: Pilaw z jagnięciną Zdjęcie - Pilaw z jagnięciną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/166733.jpeg)
- 250g ryżu Basmati Uncle Ben's
- 250g karkówki jagnięcej
- 700ml bulionu warzywnego (przepis)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 papryczka chili
- 100g pistacji
- 2 laski cynamonu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- natka pietruszki
- szczypta kardamonu
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka kuminu
- olej, oliwa, ocet balsamiczny
- sól, pieprz
Karkówkę jagnięcą zamarynować w oliwie i oćcie balsamicznym z dodatkiem rozmarynu. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ryż wstawić na minimum 15 minut do zimnej wody a następnie dokładnie wypłukać.
Mięso wyciągnąć z marynaty i wrzucić na rozgrzaną patelnię z dodatkiem posiekanej papryczki i kuminu. Smażyć 4 minuty, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posolić, popieprzyć i wstawić do nagrzanego pieca na około 10 minut (lub do momentu aż mięso będzie miękkie).
W garnku o grubym dnie (lub teflonowym) rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekaną drobno cebulę. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku oraz marchewkę pokrojoną w paseczki. Dodać wypłukany i odsączony ryż, smażyć 3 minuty mieszając. Dodać ciepły bulion, powierzchnia cieczy powinna byc około 1-1,5 cm nad poziomem ryżu. Dodać kurkumę, kardamon, płaską łyżeczkę soli, laski cynamonu przełamane w pół wcisnąć w ryż. Zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Ryż powinien się gotować na małym ogniu około 10-15minut do calkowitego wchłonięcia bulionu, po 6 minutach gdy większość cieczy zostanie wchłonięta, drewnianą łyżką zrobić wgłębienia w ryżu. Na koniec dokładnie wymieszać zawartość garnka, jeżeli nadal jest twardy można dodać wody i pogotować jeszcze chwilę. Podać z mięsem, posiekaną pietruszką oraz pistacjami. Można podać z raitą czyli jogurtem z dodatkiem mięty i kolendry.
![Zdjęcie: Pilaw z jagnięciną Zdjęcie - Pilaw z jagnięciną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/166732.jpeg)