Pikle z warzyw


Piękne, kolorowe pikle z warzyw na zimę. Możecie je skomponować ze swoich ulubionych warzyw, u mnie obowiązkowo jest kalafior, brokuł, marchew, cukinia i kolorowe papryki. Można dorzucić jeszcze ogórki gruntowe a nawet pieczarki :). Po przygotowaniu powinny odstać przynajmniej 2 tygodnie, żeby nabrały smaku.
Zdjęcie - Pikle z warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA PIKLE Z WARZYW (6 słoików, każdy po 0,9 l)


Warzywa : 1 mały kalafior 1 mały brokuł 2 średnie cukinie 3 marchewki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 6 ząbków czosnku

Dodatkowo do każdego słoika po : 1 łyżeczce gorczycy 4 ziarna ziela angielskiego 1 liściu laurowym

Zalewa : 10 szklanek wody 2 szklanki octu 10% 1 ½ szklanki cukru 4 łyżki soli


Jak zrobić pikle z warzyw :
Najpierw przygotować słoiki : umyć i wysuszyć, następnie wyparzyć w piekarniku. W tym celu słoiki włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na temperaturę 100 stopni i trzymać w piekarniku przez 20-25 minut licząc od momentu osiągnięcia przez piekarnik 100 stopni. Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić słoiki w środku do całkowitego wystygnięcia. Nakrętki umyć, zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wysuszenia.
Wszystkie warzywa umyć. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, marchew i cukinie pokroić w grubsze plastry, z papryk wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać. Kalafior, brokuł i marchewkę wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować 2 minuty, odcedzić.
Do każdego słoika wsypać po 1 łyżeczce gorczycy, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy i 1 ząbek czosnku. Wkładać warzywa, kolejność dowolna. Następnie przygotować zalewę : wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować, wyłączyć palnik i zalać warzywa. Zakręcić pokrywki (pokrywka i słoik muszą być całkowicie suche!).
Ostatni etap przygotowywania pikli z warzyw to pasteryzacja. Na dnie dużego garnka ułożyć kuchenną ściereczkę, włożyć do niego słoiki tak, żeby się nie dotykały (ja wkładam jeszcze między słoiki jedną ściereczkę). Zalać wodą do ¾ wysokości słoików. Jeśli pasteryzujemy słoiki od razu po zalaniu gorącą zalewą, należy do garnka wlać gorącą wodę. Jeśli pasteryzujemy dopiero po wystygnięciu zalewy w słoikach, na przykład na drugi dzień, wówczas wlewamy do garnka zimną wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, woda ma lekko pyrkać i gotujemy przez 20 minut. Wyciągamy, odstawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowane pikle powinny odstać minimum 2 tygodnie, żeby nabrały smaku.

Przepisy z tych kategorii

Kalarepa kiszona

Kalarepa kiszona

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kiszona biała rzodkiew daikon

Kiszona biała rzodkiew daikon

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Czosnek marynowany
2

Czosnek marynowany

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Krem z marchewki i batata
1

Krem z marchewki i batata

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Czekoladowy hummus
1

Czekoladowy hummus

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dyniowy chleb kanapkowy

Dyniowy chleb kanapkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan
1

Owsianka z karmelizowanymi ban…

food² food²
Food Square

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów
2

Pasta z ciecierzycy i suszonyc…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sok wzmacniający odporność z imbirem

Sok wzmacniający odporność z i…

food² food²
Food Square

Migdałowy pudding chia z musem z mango

Migdałowy pudding chia z musem…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki

Zielony sok z jarmużu, selera,…

food² food²
Food Square

Surówka z marchewki z dżemem morelowym

Surówka z marchewki z dżemem m…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy