Pikle z warzyw


Piękne, kolorowe pikle z warzyw na zimę. Możecie je skomponować ze swoich ulubionych warzyw, u mnie obowiązkowo jest kalafior, brokuł, marchew, cukinia i kolorowe papryki. Można dorzucić jeszcze ogórki gruntowe a nawet pieczarki :). Po przygotowaniu powinny odstać przynajmniej 2 tygodnie, żeby nabrały smaku.
Zdjęcie - Pikle z warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA PIKLE Z WARZYW (6 słoików, każdy po 0,9 l)


Warzywa : 1 mały kalafior 1 mały brokuł 2 średnie cukinie 3 marchewki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 6 ząbków czosnku

Dodatkowo do każdego słoika po : 1 łyżeczce gorczycy 4 ziarna ziela angielskiego 1 liściu laurowym

Zalewa : 10 szklanek wody 2 szklanki octu 10% 1 ½ szklanki cukru 4 łyżki soli


Jak zrobić pikle z warzyw :
Najpierw przygotować słoiki : umyć i wysuszyć, następnie wyparzyć w piekarniku. W tym celu słoiki włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na temperaturę 100 stopni i trzymać w piekarniku przez 20-25 minut licząc od momentu osiągnięcia przez piekarnik 100 stopni. Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić słoiki w środku do całkowitego wystygnięcia. Nakrętki umyć, zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wysuszenia.
Wszystkie warzywa umyć. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, marchew i cukinie pokroić w grubsze plastry, z papryk wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać. Kalafior, brokuł i marchewkę wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować 2 minuty, odcedzić.
Do każdego słoika wsypać po 1 łyżeczce gorczycy, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy i 1 ząbek czosnku. Wkładać warzywa, kolejność dowolna. Następnie przygotować zalewę : wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować, wyłączyć palnik i zalać warzywa. Zakręcić pokrywki (pokrywka i słoik muszą być całkowicie suche!).
Ostatni etap przygotowywania pikli z warzyw to pasteryzacja. Na dnie dużego garnka ułożyć kuchenną ściereczkę, włożyć do niego słoiki tak, żeby się nie dotykały (ja wkładam jeszcze między słoiki jedną ściereczkę). Zalać wodą do ¾ wysokości słoików. Jeśli pasteryzujemy słoiki od razu po zalaniu gorącą zalewą, należy do garnka wlać gorącą wodę. Jeśli pasteryzujemy dopiero po wystygnięciu zalewy w słoikach, na przykład na drugi dzień, wówczas wlewamy do garnka zimną wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, woda ma lekko pyrkać i gotujemy przez 20 minut. Wyciągamy, odstawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowane pikle powinny odstać minimum 2 tygodnie, żeby nabrały smaku.

Przepisy z tych kategorii

Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kalarepa kiszona

Kalarepa kiszona

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kiszona biała rzodkiew daikon

Kiszona biała rzodkiew daikon

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Czosnek marynowany
2

Czosnek marynowany

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Buraczki do słoików – 2 przepisy

Buraczki do słoików – 2 przepi…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Konfitura z dzikiej róży

Konfitura z dzikiej róży

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Konfitura z cebuli i śliwek
1

Konfitura z cebuli i śliwek

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dżem śliwkowy
1

Dżem śliwkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Domowy ketchup
2

Domowy ketchup

napiecyku napiecyku
napiecyku

Cukinia marynowana w musztardzie na szybko
1

Cukinia marynowana w musztardz…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z cukinii i ogórków na zimę
2

Sałatka z cukinii i ogórków na…

napiecyku napiecyku
napiecyku