Pikle z warzyw


Piękne, kolorowe pikle z warzyw na zimę. Możecie je skomponować ze swoich ulubionych warzyw, u mnie obowiązkowo jest kalafior, brokuł, marchew, cukinia i kolorowe papryki. Można dorzucić jeszcze ogórki gruntowe a nawet pieczarki :). Po przygotowaniu powinny odstać przynajmniej 2 tygodnie, żeby nabrały smaku.
Zdjęcie - Pikle z warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA PIKLE Z WARZYW (6 słoików, każdy po 0,9 l)


Warzywa : 1 mały kalafior 1 mały brokuł 2 średnie cukinie 3 marchewki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 6 ząbków czosnku

Dodatkowo do każdego słoika po : 1 łyżeczce gorczycy 4 ziarna ziela angielskiego 1 liściu laurowym

Zalewa : 10 szklanek wody 2 szklanki octu 10% 1 ½ szklanki cukru 4 łyżki soli


Jak zrobić pikle z warzyw :
Najpierw przygotować słoiki : umyć i wysuszyć, następnie wyparzyć w piekarniku. W tym celu słoiki włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na temperaturę 100 stopni i trzymać w piekarniku przez 20-25 minut licząc od momentu osiągnięcia przez piekarnik 100 stopni. Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić słoiki w środku do całkowitego wystygnięcia. Nakrętki umyć, zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wysuszenia.
Wszystkie warzywa umyć. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, marchew i cukinie pokroić w grubsze plastry, z papryk wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać. Kalafior, brokuł i marchewkę wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować 2 minuty, odcedzić.
Do każdego słoika wsypać po 1 łyżeczce gorczycy, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy i 1 ząbek czosnku. Wkładać warzywa, kolejność dowolna. Następnie przygotować zalewę : wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować, wyłączyć palnik i zalać warzywa. Zakręcić pokrywki (pokrywka i słoik muszą być całkowicie suche!).
Ostatni etap przygotowywania pikli z warzyw to pasteryzacja. Na dnie dużego garnka ułożyć kuchenną ściereczkę, włożyć do niego słoiki tak, żeby się nie dotykały (ja wkładam jeszcze między słoiki jedną ściereczkę). Zalać wodą do ¾ wysokości słoików. Jeśli pasteryzujemy słoiki od razu po zalaniu gorącą zalewą, należy do garnka wlać gorącą wodę. Jeśli pasteryzujemy dopiero po wystygnięciu zalewy w słoikach, na przykład na drugi dzień, wówczas wlewamy do garnka zimną wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, woda ma lekko pyrkać i gotujemy przez 20 minut. Wyciągamy, odstawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowane pikle powinny odstać minimum 2 tygodnie, żeby nabrały smaku.

Przepisy z tych kategorii

Kiszona rzodkiewka

Kiszona rzodkiewka

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kalarepa kiszona
1

Kalarepa kiszona

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kiszona biała rzodkiew daikon

Kiszona biała rzodkiew daikon

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Czosnek marynowany
2

Czosnek marynowany

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Koktajl pomidorowy z selerem

Koktajl pomidorowy z selerem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Koktajl owocowo - warzywny

Koktajl owocowo - warzywny

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Surówka z młodej kapusty z ogórkami

Surówka z młodej kapusty z ogó…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z kapusty pekińskiej z marchewki i jabłka

Surówka z kapusty pekińskiej z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Koktajl buraczany z jabłkiem
1

Koktajl buraczany z jabłkiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Hummus z masłem orzechowym
2

Hummus z masłem orzechowym

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Shake Czarny Las (bez cukru)
1

Shake Czarny Las (bez cukru)

Tyna Tyna
In cooking we trust

Surówka kopenhaska

Surówka kopenhaska

napiecyku napiecyku
napiecyku