Pikantny ryż z papryczkami chilli
Dodatki do dań głównych wcale nie muszą być nudne, a na pewno pozytywnych wrażeń dostarczy nam pikantny ryż z papryczkami chilli. Znalazłam przepis na to danie w jednej z moich ulubionych książek Jamiego Olivera „Każdy może gotować”, którą kupiłam na początku mojej przygody z gotowaniem. Pyszny ryż smażony z dodatkiem pomidorów, chilli i aromatycznych przypraw, z pewnością wzbogaci każde danie, nie tylko kuchni azjatyckiej. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Pikantny ryż z papryczkami chilli(4 porcje)
Składniki:
- 200 g ryżu
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 papryczki chilli, bardzo drobno posiekane
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki masła
- 4 goździki
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię, wlej olej i dodaj masło. Gdy się porządnie rozgrzeją dodaj kardamon, chilli, goździki, przecier pomidorowy i po dużej szczypcie soli i pieprzu. Smaż mieszając 2 minuty.
- Wsyp ugotowany ryż i dokładnie wymieszaj, tak by ryż pokrył się sosem.
- Zdejmij patelnię z ognia, wmieszaj sok z cytryny i podawaj.
Smacznego!
English version
Spicy rice with chilli(4 servings)
Ingredients:
- 200 g rice
- 1/2 tsp ground cardamom
- 2 chilli peppers, finely chopped
- 1-2 tablespoons vegetable oil
- 2 tbsp butter
- 4 cloves
- 1 tsp tomato puree
- salt and pepper to taste
- juice of 1 lemon
Preparation:
- Cook the rice according to the package directionsa and drain.
- Heat a large pan over medium heat and add oil and butter. When its hot, add cardamom, chilli, cloves, tomato puree, and big pinch of salt and pepper. Cook stirring for 2 minutes.
- Add cooked rice and mix.
- Remove pan from heat, stir in lemon juice and serve.
Enjoy!