Pikantny makaron z chorizo

Pikantny makaron z chorizo
Dawno nie było makaronu.
Ponieważ niedawno w „sklepie dla najbiedniejszych” zakupiłam pyszną kiełbasę chorizo, tym razem wypróbowałam przepis znaleziony na blogu Maggie na makaron z tą właśnie kiełbasą oraz pikantnym winnym sosem. Maggie miała rację: chorizo i czerwone wino wspaniale do siebie pasują. Takie danie wspaniale rozgrzewa w chłodne, jesienne dni. Jak dobrze, że znalazłam ten przepis :)

Zdjęcie - Pikantny makaron z chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

MAKARON Z CHORIZO
(na 4 porcje)
400g krótkiego makaronu (np. penne lub fusilli, u mnie penne rigate)
2 łyżki oliwy,
½ czerwonej cebuli,
0,5-1 łyżeczki suszonych płatków chili (nie miałam, dałam trochę pieprzu cayenne),
150g kiełbasy chorizo,
100g koncentratu pomidorowego,
100g suszonych pomidorów marynowanych w oliwie,
400ml czerwonego wina,
3 ząbki czosnku,
sól i świeżo mielony pieprz,
listki świeżej bazylii

Oliwę rozgrzać na patelni, dodać posiekaną cebulę i chili i smażyć przez 2 minuty. Dodać chorizo pokrojone na kawałki i smażyć kolejne 5 minut, aż kiełbasa zrobi się lekko chrupiąca i złotobrązowa. Dodać koncentrat pomidorowy, suszone pomidory pokrojone na kawałki, czosnek przeciśnięty przez praskę, a na koniec wlać wino. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut, aż sos się zredukuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z makaronem ugotowanym al dente i podawać udekorowane listkami bazylii.

Kategorie przepisów