Pikantne ziemniaczki smażone

Pikantne ziemniaczki  smażone

Dzisiaj jeszcze jedna ziemniaczana propozycja. Moja ulubiona. Ziemniaki smażone na maśle z chili, dużą ilością słodkiej papryki i ziołami. Doskonale smakują z zsiadłym mlekiem, a także z mięsem i/lub surówką. Gorąco polecam!

Zdjęcie - Pikantne ziemniaczki  smażone  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pikantne ziemniaczki smażone

Składniki:

  • podgotowane ziemniaki lub ziemniaki z poprzedniego dnia, pokrojone w plastry
  • masło
  • czosnek granulowany lub świeży drobno posiekany
  • papryka słodka i ostra
  • suszony koperek (opcjonalnie)
  • ulubione suszone zioła, np. tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn
  • sól, jesli trzeba
  • pieprz, np. czarny, biały, kolorowy - opcjonalnie

 

Masło roztopić na patelni. Na gorące wrzucić ziemniaki. Posypać paryką słodką i chili, doprawić ulubionymi przyprawami i ziołami - ja zawsze dodaję odrobinę tymianku, sporo rozmarynu, odrobinę oregano i bardzo dużo majeranku. Podsmażyć dobrze i podawać od razu.

Zdjęcie - Pikantne ziemniaczki  smażone  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pikantne ziemniaczki  smażone  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pikantne ziemniaczki  smażone  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów