Pikantne ziemniaczki smażone
Dzisiaj jeszcze jedna ziemniaczana propozycja. Moja ulubiona. Ziemniaki smażone na maśle z chili, dużą ilością słodkiej papryki i ziołami. Doskonale smakują z zsiadłym mlekiem, a także z mięsem i/lub surówką. Gorąco polecam!
Pikantne ziemniaczki smażone
Składniki:
- podgotowane ziemniaki lub ziemniaki z poprzedniego dnia, pokrojone w plastry
- masło
- czosnek granulowany lub świeży drobno posiekany
- papryka słodka i ostra
- suszony koperek (opcjonalnie)
- ulubione suszone zioła, np. tymianek, majeranek, oregano, rozmaryn
- sól, jesli trzeba
- pieprz, np. czarny, biały, kolorowy - opcjonalnie
Masło roztopić na patelni. Na gorące wrzucić ziemniaki. Posypać paryką słodką i chili, doprawić ulubionymi przyprawami i ziołami - ja zawsze dodaję odrobinę tymianku, sporo rozmarynu, odrobinę oregano i bardzo dużo majeranku. Podsmażyć dobrze i podawać od razu.
Smacznego!