Pikantne orzeszki
Pikantne orzechy mogą być hitem zbliżającego się Sylwestra. Dobrze mieć w zanadrzu jakąś chrupiącą przekąskę. Nie jestem fanką chipsów, za to orzechy w takiej pikantnej odsłonie uwielbiam! Chyba nie tylko ja, bo orzeszki na niejednej imprezie znikały w oka mgnieniu. Mieszankę orzechów możecie przygotować według własnych upodobań, wrzucając do niej dowolne ulubione orzechy. Stopień ostrości regulujecie ilością dodanego pieprzu cayenne. To niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu imprezowa przekąska. Wypróbujcie koniecznie!
Składniki:
600 g różnych orzechów (włoskich, laskowych, brazylijskich, nerkowców, ziemnych i migdałów)
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
2 łyżeczki soli
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki oleju
2 gałązki świeżego tymianku
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Orzechy mieszamy i rozsypujemy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10 minut. Do miski wsypujemy przyprawy: paprykę, pieprz cayenne, curry, garam masala, sól, cukier, listki tymianku. Dodajemy olej, mieszamy. Wsypujemy gorące orzechy i dokładnie mieszamy, aby obtoczyły się w mieszance przypraw.