Pikantne ciasteczka czekoladowe
Nadeszła kolejna edycja Czekoladowego Weekendu i razem z Maggie, Emmą, Dobromiłą, Wierą, Eve, Siankoo i Panną Malwinną postanowiłyśmy przygotować coś stosownie czekoladowego do tak zacnej okazji ;)
Ja upiekłam ciasteczka czekoladowe wg przepisu ze „Złotej Księgi Czekolady”, który minimalnie zmodyfikowałam. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze, a przyprawy (zwłaszcza imbir) sprawiają, że ciasteczka są lekko pikantne. Najważniejszym składnikiem tych ciastek jest gorzka czekolada - z tego powodu ciasteczka są nieco wytrawne i już po 1-2 sztukach apetyt na czekoladę zostaje zaspokojony ;)
Popijane mlekiem smakują super :)
PIKANTNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE
(ok. 30 sztuk)
250g gorzkiej czekolady,
225g pszennej mąki,
2 łyżeczki kakao w proszku,
2 łyżeczki kakao w proszku,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1 łyżeczka mielonego cynamonu,
¼ łyżeczki mielonych goździków,
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
125g miękkiego masła,
100g ciemnego brązowego cukru,
1 łyżka świeżo startego imbiru,
125g melasy,
+ ok. 50g cukru do obtoczenia ciastek
Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
W misce wymieszać mąkę, kakao, mielony imbir, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, sodę i sól.
W drugiej misce zmiksować masło z cukrem, aż będzie puszyste. Dodać starty imbir i melasę. Następnie powoli ucierając, stopniowo dodawać mieszankę mąki i przypraw. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.
Ciasto włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby zgęstniało.
Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać je w cukrze i układać je w dużych odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Piec w 180 stopniach przez 8-10 minut. Ciastka w momencie wyciągania z pieca powinny być miękkie. Nie zdejmować ich z blachy, dopóki trochę nie przestygną i stwardnieją.
Gotowe ciastka można dodatkowo oprószyć cukrem.
(źródło przepisu: „Złota Księga Czekolady”, Wydawnictwo Olejsiuk, 2006r.)