Pikantna orientalna potrawka
W moim domu to nietypowe zestawienie smaków. Robiłam to danie bez przekonania. Ostateczny efekt był przyjemnie zrównoważony, żaden smak nie dominował. Bardzo polecam.
Ilość: dla 2 osób
Czas przygotowania: 30minut
Poziom trudności 3/10
Składniki:
- szczypiorek do posypania
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 mała cebula
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- ok.2 łyżek masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 posiekana czerwona papryczka chilli
- 1 łyżka oleju sezamowego/ dałam łyżkę ziaren sezamu
- 1/4 szklanki bulionu drobiowego
Sposób przygotowania:
1. Mięso zrumieniłam na oliwie z łyżką sosu sojowego. Przełożyłam do miseczki.
2. Na tej samej patelni zeszkliłam cebulę, i smażyłam 5 minut z pozostałymi składnikami.
3. Po tym czasie dodałam mięso i bulion. Gotowałam jeszcze 5 minut.
4. Podałam z makaronem ryżowym posypanym świeżym chrupiącym szczypiorkiem.
Smacznego.