Pikantna orientalna potrawka

Pikantna orientalna potrawka

W moim domu to nietypowe zestawienie smaków. Robiłam to danie bez przekonania. Ostateczny efekt był przyjemnie zrównoważony, żaden smak nie dominował. Bardzo polecam. 

Zdjęcie - Pikantna orientalna potrawka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 30minut

Poziom trudności 3/10

Składniki:

  • szczypiorek do posypania
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 mała cebula
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • ok.2 łyżek masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 posiekana czerwona papryczka chilli
  • 1 łyżka oleju sezamowego/ dałam łyżkę ziaren sezamu
  • 1/4 szklanki bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:

1. Mięso zrumieniłam na oliwie z łyżką sosu sojowego. Przełożyłam do miseczki.

2. Na tej samej patelni zeszkliłam cebulę, i smażyłam 5 minut z pozostałymi składnikami. 

3. Po tym czasie dodałam mięso i bulion. Gotowałam jeszcze 5 minut.

4. Podałam z makaronem ryżowym posypanym świeżym chrupiącym szczypiorkiem.

Smacznego. 

Kategorie przepisów