Pierożki z dynią
Przepis pochodzi ze strony:
http://ricette.giallozafferano.it/Tortelli-di-zucca.html
Składniki na farsz:
10 dag amaretti
10 dag tartego sera Grana Padano
1/2 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego pieprzu
szczypta soli
60 dag przetartej pieczonej dyni
10 dag musztardy (najlepiej z gruszek)
Dynię oczyścić z pestek, pokroić w plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Dynię piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C.
Upieczoną dynię zmiksować na pure.
Ciasteczka Amaretti pokruszyć, lub zmielić w melakserze.
Owoce z musztardy pokroić w drobną kostkę.
Ser utrzeć.
Wszystko razem wymieszać, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Ciasto na pierożki cienko rozwałkować, wykroić krążki, nakładać farsz, zlepić.
Pierożki gotować we wrzącej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem i posypane tartym serem Gran Padano.
Ciasteczka Amaretti i owoce z musztardy są bardzo słodkie. Dobrze więc dodawać je według własnego smaku. Ja zmieniłam nieco proporcje i zastąpiłam część ciasteczek bułką tartą.