Pierogi ze słodkimi ziemniakami
30 dag słodkich ziemniaków
sól, chili, gałka muszkatołowa, cynamon
masło
listki szałwii
Ciasto na pierożki:
ok. 50 dag mąki
sól
ok. 250 ml gorącej wody
Do mąki dodać sól, zalać gorącą wodą i wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić na pól godziny.
Farsz do pierożków:
Ziemniaki opłukać, pokroić w plastry..
Piekarnik rozgrzać do temp. 175º C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim plastry ziemniaków, wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Gotowe ziemniaki ostudzić, obrać ze skórki i zmiksować w blenderze.
Pure z ziemniaków doprawić do smaku solą, chili, gałką muszkatołową i cynamonem.
Ciasto rozwałkować cienko partiami, wykroić krążki, nałożyć na nie pure ziemniaczane, zalepić.
Pierożki ugotować w osolonej wodzie.
Masło rozpuścić na patelni, przesmażyć na nim listki szałwii.
Gotowe pierożki polać roztopionym masłem.