Pierogi z truskawkami
Sezon na truskawki niebawem się skończy, więc to ostatni lub jeden z ostatnich przepisów z tymi owocami w tym roku :). Pierogi z truskawkami to klasyk, który przygotowuję chociaż raz latem. Świetnie smakują z dodatkiem dobrej, kwaśnej śmietany i cukru. Chyba nie znam nikogo kto by za nimi nie przepadał! Są proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto do pierogów z owocami przygotowuję jak zwykle, z dodatkiem oleju, który sprawia, że jest elastyczne. Kiedy faszeruję pierogi owocami, nie rozwałkowuję ciasta tak mocno jak do innych farszy i wycinam większe kółka, żeby nie naciągać zbyt mocno ciasta przy zalepianiu.
PRZEPIS NA PIEROGI Z TRUSKAWKAMI (ok. 25 sztuk)
Ciasto na pierogi z tego przepisu – klik.
Farsz : 200 g truskawek
Do podania : kwaśna śmietana cukier
Jak zrobić pierogi z truskawkami : Przygotować ciasto na pierogi według podanego przepisu. Gotowe ciasto obsypać mąką i przykryć ściereczką. Truskawki umyć, odciąć szypułki. Dokładnie osuszyć, na przykład na papierowym ręczniku. Duże truskawki przekroić wzdłuż na pół, mniejsze zostawić w całości. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Ciasto nie może być rozwałkowane zbyt cienko a wycinane kółka za małe. Wycinać kółka i na każdym układać truskawkę, delikatnie zalepiać. Układać na kuchennym ręczniku oprószonym mąką. Wrzucić do osolonej, gotującej się wody. Gotować przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Podawać z kwaśną śmietaną i cukrem.