Pierogi z mięsem mielonym

Pierogi z mięsem mielonym

Bardzo długo nie robiłam pierogów, chyba ostatni raz jeszcze w rodzinnym domu czyli jakieś pięć lat temu... :) Przez ostatnie lata dużo się działo i nie było za bardzo czasu na lepienie. Teraz wykorzystałam okazję, że mam go trochę więcej, zakasałam rękawy i zrobiłam pierogi z mięsem mielonym. Pycha, zajadaliśmy się aż nam się uszy trzęsły :D

Zdjęcie - Pierogi z mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 30 sporych sztuk: Ciasto:
  • 370 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 szklanka gorącej wody
Farsz:
  • ok. 450 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz


Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Czosnek obrać, umyć i pokroić bardzo drobniutko. Mięso mielone włożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę oraz wszystkie pozostałe składniki farszu i wszystko wymieszać na gładką masę. Przykryć i odstawić.
Mąkę wsypać do miski, dodać olej i sól. Wymieszać. Zalać mąkę wrzącą wodą i poczekać do ostygnięcia. Gdy przestygnie, wyrobić szybko gładkie ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części. Jedną odłożyć, drugą rozwałkować i wykrawać z niej krążki. Napełnić każdy krążek farszem, dobrze zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, z solą (1-2 łyżeczki) i olejem (2-3 łyżki). Gdy zacznie wrzeć, wrzucić pierogi i zmniejszyć gaz. Gdy pierogi wypłyną gotować je jeszcze ok. 6-10 min. w zależności od ich wielkości (ja gotowałam 10 min.), od czasu do czasu przemieszać. Podawać na ciepło z podsmażoną cebulką. Zdjęcie - Pierogi z mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów