Pierogi z kurkami
Ciasto na pierogi:
8 filiżanek mąki2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki oliwy
1 1/4 - 1 1/3 filiżanki gorącej wody
mąka do podsypywania
Mąkę przesiać, zalać gorącą wodą, dodać sól, sok z cytryny i oliwę.
Ciasto dobrze wyrobić tak aby było sprężyste, przykryć ściereczką, albo talerzem i odstawić na pół godziny.
Rozwałkowywać partiami, wykrawać szklanką i nadziewać farszem.
Farsz:
20 dag kurek
1 cebula
sól, pieprz
0,5 łyżeczki suszonego tymianku
olej
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
kilka listków szałwii
Kurki dobrze oczyścić, opłukać.
Cebulę pokroić w kostkę.
Olej rozgrzać, zeszklić na nim cebulę , dodać kurki, sól, pieprz, tymianek i udusić.
Gotowe grzyby ostudzić i pokroić.
Masło rozpuścić ,dodać do niego pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku i listki szałwii.
Farszem nadziewać pierogi.
Ugotować je w osolonej wodzie.
Gotowe pierogi polać masłem z czosnkiem i szałwią.