Pierogi z kapustą i grzybami
Zobaczcie na filmie, jak przygotować krok po kroku wigilijne pierogi 🙂
Składniki na pierogi z kapustą i grzybami:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 150 g suszonych grzybów
- 2 cebule do farszu + jedna do podania
- 8 łyżek oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 1 kg mąki pszennej
- 2 szklanki letniej wody
- sól
Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?
FARSZ do pierogów z kapustą i grzybami:
Ugotuj do miękkości 1 kg kiszonej kapusty (po ostudzeniu dobrze odciśnij) oraz 150 g suszonych grzybów. Ugotowane składniki drobno razem posiekaj.
Podsmaż na rumiano dwie cebule na oleju Kujawski 3 ziarna. Dodaj posiekaną kapustę z pokrojonymi grzybami i przesmaż razem na patelni przez ok. 5 minut.
CIASTO NA PIEROGI:
Do miski wsyp 1 kg mąki pszennej. Dodaj 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna. Wlewaj stopniowo letnią wodę (tyle, ile wchłonie mąka) i zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto na pierogi schowaj do torebki strunowej na ok. 15 minut. Po tym czasie cienko je rozwałkuj, wycinaj koła, nałóż farsz i zlepiaj pierogi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok. 1-2 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Pierogi z kapustą i grzybami podawaj z podsmażoną cebulką na złoto na Kujawskim 3 ziarna.
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 90 min.
Stopień trudności: trudne