Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zobaczcie na filmie, jak przygotować krok po kroku wigilijne pierogi 🙂

Składniki na pierogi z kapustą i grzybami:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 150 g suszonych grzybów
  • 2 cebule do farszu + jedna do podania
  • 8 łyżek oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki letniej wody
  • sól

Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

FARSZ do pierogów z kapustą i grzybami:

Ugotuj do miękkości 1 kg kiszonej kapusty (po ostudzeniu dobrze odciśnij) oraz 150 g suszonych grzybów. Ugotowane składniki drobno razem posiekaj.

Podsmaż na rumiano dwie cebule na oleju Kujawski 3 ziarna. Dodaj posiekaną kapustę z pokrojonymi grzybami i przesmaż razem na patelni przez ok. 5 minut.

CIASTO NA PIEROGI:

Do miski wsyp 1 kg mąki pszennej. Dodaj 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna. Wlewaj stopniowo letnią wodę (tyle, ile wchłonie mąka) i zagnieć elastyczne ciasto. Ciasto na pierogi schowaj do torebki strunowej na ok. 15 minut. Po tym czasie cienko je rozwałkuj, wycinaj koła, nałóż farsz i zlepiaj pierogi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok. 1-2 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Pierogi z kapustą i grzybami podawaj z podsmażoną cebulką na złoto na Kujawskim 3 ziarna.

Zdjęcie - Pierogi z kapustą i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 90 min.
Stopień trudności: trudne

Kategorie przepisów