Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami
Zdjęcie - Pierogi z jagodami   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Nie mogło ich zabraknąć na moim blogu to jedne z moich ulubionych i najprostszych pierogów , doskonałe na letni obiad polecam :-)

Na ok 45 sztuk pierogów

na ciasto
  • 1 szklanka wody 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
nadzienie
  • 0,5 litra jagód
ponadto
  • śmietana i cukier


Ciepłą wodę wymieszać z jajkiem,oliwą dodać sól i mąki, wyrabiać ciasto - odstawić na ok 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto przerobić następnie rozwałkować na grubość ok 2-3 mm. Z ciasta wykrawać kółka na które nakładamy umyte jagody - można od razu posypać cukrem ale to nie jest konieczne. Sklejamy dokładnie pierożki, w międzyczasie wstawić wodę posolić ją i dodać łyżkę masła lub oliwy aby pierogi się nie sklejały. Pierogi gotować po wypłynięciu ok 2minutki.
Podawać ze śmietana i cukrem. 

Smacznego

Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek

Zdjęcie - Pierogi z jagodami   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi z jagodami   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów