Pierogi z jagodami
Nie mogło ich zabraknąć na moim blogu to jedne z moich ulubionych i najprostszych pierogów , doskonałe na letni obiad polecam :-)
Na ok 45 sztuk pierogów
na ciasto- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
- 0,5 litra jagód
- śmietana i cukier
Ciepłą wodę wymieszać z jajkiem,oliwą dodać sól i mąki, wyrabiać ciasto - odstawić na ok 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto przerobić następnie rozwałkować na grubość ok 2-3 mm. Z ciasta wykrawać kółka na które nakładamy umyte jagody - można od razu posypać cukrem ale to nie jest konieczne. Sklejamy dokładnie pierożki, w międzyczasie wstawić wodę posolić ją i dodać łyżkę masła lub oliwy aby pierogi się nie sklejały. Pierogi gotować po wypłynięciu ok 2minutki.
Podawać ze śmietana i cukrem.
Smacznego
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek