Pierogi z brokułami

Pierogi z brokułami

Bardzo dawno nie robiłam pierogów, więc korzystając z wolnego dnia, nadrobiłam tę zaległość ;) Chciałam przetestować jakiś nowy farsz, którego wcześniej nie próbowałam – i padło na brokuły. Wybór okazał się trafny, pierogi wyszły bardzo smaczne.
Uwielbiam brokuły, ale dodatek sera był niezbędny, by obłaskawić M., co zresztą się udało ;) Na pewno jeszcze kiedyś powtórzę ten przepis.

Zdjęcie - Pierogi z brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PIEROGI Z BROKUŁAMI
(4 porcje)
400-450g mąki,
1 łyżka oleju,
1 brokuł,
100g serka topionego,
50g sera żółtego,
1 duży ząbek czosnku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 cebula,
3 łyżki masła (najlepiej klarowanego),
sól i pieprz

Mąkę przesiać, dodać olej i szczyptę soli. Zagniatać ciasto, stopniowo wlewając ciepłą wodę (ok. 2/3 szklanki). Gdy ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne, przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny, aby „odpoczęło”.
W tym czasie przygotować farsz. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i cukru. Brokuła podzielić na różyczki i ugotować, aż będzie miękki, ale nie rozgotowany (nie powinien stracić koloru). Odcedzić, wrzucić do miski. Dodać serek topiony i razem ugnieść tłuczkiem do ziemniaków (w razie braku tłuczka można rozdrobnić brokuła widelcem). Dodać starty na tarce ser żółty, natkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Odstawić do przestudzenia.
Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżeczce farszu i sklejać pierogi.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi gotować w dwóch partiach, przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową.
Każda porcję okrasić cebulką zrumienioną na maśle.

Kategorie przepisów