Pierogi z botwinką i serem ricotta

Pierogi z botwinką i serem ricotta

Tak sobie ostatnio pomyślałam, że pierogi to tak uniwersalny temat, że właściwie można z nich zamknąć każdy rodzaj farszu, warzywny, mięsny czy owocowy. Najczęściej wybieramy te klasyczne połączenia, one przecież kojarzą nam się najbardziej z babcinymi, misternie wykończonymi pierogami. Ja proponuję dziś wersję trochę unowocześnioną, zamiast tradycyjnego twarogu, kremową ricottę, a do tego liście młodej, jakże wszechobecnej teraz botwinki. Zapraszam na pierogi!

Zdjęcie - Pierogi z botwinką i serem ricotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Składniki na 4-6 porcjeCzas przygotowania: 60 min
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
ok 3/4 szklanki gorącej wody


Nadzienie
150 g serka ricotta
50 g startego parmezanu
200 g botwinki, tylko liście
1 mały buraczek
1 jajko
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
łyżka posiekanego koperku



Sos
1 szklanka śmietany 30%
40 g masła
garść startego parmezanu
garść posiekanego koperku



Przygotowanie:

1. Ciasto - na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli i wlewamy wrzącą wodę, zagniatamy dodajemy tyle wody ile zabierze mąka, przykrywamy i odstawiamy na ok 1 godzinę
2. Farsz - liście botwinki i pokrojonego na 4 części buraczka zalewamy wodą i gotujemy ok 5 minut, odcedzamy, liście siekamy, buraczka ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy całość z ricottą, parmezanem, jajkiem i przyprawami
3. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką, wykrawamy kółka, nakładamy małą łyżeczkę farszu, zlepiamy brzegi, odkładamy na tacę i przykrywamy ściereczką żeby nie wyschły
4. Gotujemy partiami w osolonym wrzątku, ok 10 minut
5. Sos - masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy śmietankę, czekamy aż sos nieco zgęstnieje, dodajemy ser, koperek i doprawiamy solą i pieprzem


Smaczne, zdrowe, danie wegetariańskie!

Zdjęcie - Pierogi z botwinką i serem ricotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi z botwinką i serem ricotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów