Pierogi leniwe (z ziemniakami)

Pierogi leniwe (z  ziemniakami)

Zdjęcie - Pierogi leniwe (z  ziemniakami)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi leniwe

(wg przepisu ewy Aszkiewicz)

Składniki:

  • 50 dag białego sera
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 czubate szklanki ugotowanych ziemniaków
  • sól
  • 2 łyżki oleju do wody

Ser i ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy żółtka, obie mąki i wyrabiamy. Ciasto powinno być jednolite, sprężyste i lśniące. Na posypanej mąką stolnicy formujemy zgrabny wałek, kroimy pierogi (jak kopytka) i zaraz po przygotowaniu wrzucamy na osolony wrzątek z olejem. Od chwili, gdy wypłyną, gotujemy przez 5 minut. wyjmujemy łyżką cedzakową na wyrzane talerze. Podajemy polane zrumienioną z masłem tartą bułką lub ze skwarkami e świeżej słoniny albo na słodko - ze śmietaną i cukrem.

Zdjęcie - Pierogi leniwe (z  ziemniakami)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

 


Kategorie przepisów