Pierogi leniwe (z ziemniakami)
Pierogi leniwe
(wg przepisu ewy Aszkiewicz)
Składniki:
- 50 dag białego sera
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka mąki pszennej
- 2 czubate szklanki ugotowanych ziemniaków
- sól
- 2 łyżki oleju do wody
Ser i ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy żółtka, obie mąki i wyrabiamy. Ciasto powinno być jednolite, sprężyste i lśniące. Na posypanej mąką stolnicy formujemy zgrabny wałek, kroimy pierogi (jak kopytka) i zaraz po przygotowaniu wrzucamy na osolony wrzątek z olejem. Od chwili, gdy wypłyną, gotujemy przez 5 minut. wyjmujemy łyżką cedzakową na wyrzane talerze. Podajemy polane zrumienioną z masłem tartą bułką lub ze skwarkami e świeżej słoniny albo na słodko - ze śmietaną i cukrem.
Smacznego!