Pierogi leniwe z twarogu

Pierogi leniwe z twarogu
Zdjęcie - Pierogi leniwe z twarogu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi leniwe inaczej nazywane kluskami, są przyrządzane z twarogu, jaj i mąki. Gotowane powinny być w lekko osolonej wodzie. Najczęściej podawane są na słodko z bitą śmietaną, śmietaną, cukrem lub cukrem z cynamonem oraz na słono ze smażoną bułką tartą czy okraszane masłem. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Nazwa pochodzi stąd, że składniki tych klusek podobne są do składników pierogów z serem, tylko nadzienie i ciasto są wymieszane razem. Pierogi leniwe są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Często mylone są z kopytkami. Wyglądają tak samo, ale różnica polega na tym że do leniwych dodaje się ser a do kopytek nie.

Zdjęcie - Pierogi leniwe z twarogu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Pierogi
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 5 min.
Kalorie: 245 kcal

Pierogi leniwe zwane kluskami, są przyrządzane z twarogu, jaj i mąki. Gotowane powinny być w lekko osolonej wodzie. Podawane są na słodko.

Składniki:
  • 500 g twarogu półtłustego

  • 2 średnie jajka

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki masła

  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
  • W pierwszej kolejności należy zmielić twaróg. Może być zmielony w maszynce lub przepuszczony przez ręczną praskę.
  • Następnie do miski ze zmielonym twarogiem należy dodać dwie łyżki bardzo miękkiego lub roztopionego i ostudzonego masła.
  • Kolejnym krokiem jest oddzielenie białek od żółtek. Żółtka dodać do miski z twarogiem, a białka umieścić w osobnej misce lub szklance.
  • Masę serową dokładnie wymieszać łyżką, dodać mąkę pszenną i pół łyżeczki soli i całość dokładnie wymieszać.
  • Następnie ubić białka na sztywno i umieścić w misce z masą serową i delikatnie wymieszać.
  • Gdy masa jest gotowa to należy rolować z niej wałki o średnicy ok 3 cm. i nożem kroić po skosie kluski o podobnej wielkości.
  • Gotowe wrzucić do garnka z lekko gotującą się wodą. Gdy wypłyną na powierzchnię po minucie należy je wyłowić.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Kategorie przepisów