Pierogi leniwe z twarogu
Pierogi leniwe inaczej nazywane kluskami, są przyrządzane z twarogu, jaj i mąki. Gotowane powinny być w lekko osolonej wodzie. Najczęściej podawane są na słodko z bitą śmietaną, śmietaną, cukrem lub cukrem z cynamonem oraz na słono ze smażoną bułką tartą czy okraszane masłem. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Nazwa pochodzi stąd, że składniki tych klusek podobne są do składników pierogów z serem, tylko nadzienie i ciasto są wymieszane razem. Pierogi leniwe są doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Często mylone są z kopytkami. Wyglądają tak samo, ale różnica polega na tym że do leniwych dodaje się ser a do kopytek nie.
Danie: Pierogi
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 5 min.
Kalorie: 245 kcal
Pierogi leniwe zwane kluskami, są przyrządzane z twarogu, jaj i mąki. Gotowane powinny być w lekko osolonej wodzie. Podawane są na słodko.
Składniki:500 g twarogu półtłustego
2 średnie jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki soli
- W pierwszej kolejności należy zmielić twaróg. Może być zmielony w maszynce lub przepuszczony przez ręczną praskę.
- Następnie do miski ze zmielonym twarogiem należy dodać dwie łyżki bardzo miękkiego lub roztopionego i ostudzonego masła.
- Kolejnym krokiem jest oddzielenie białek od żółtek. Żółtka dodać do miski z twarogiem, a białka umieścić w osobnej misce lub szklance.
- Masę serową dokładnie wymieszać łyżką, dodać mąkę pszenną i pół łyżeczki soli i całość dokładnie wymieszać.
- Następnie ubić białka na sztywno i umieścić w misce z masą serową i delikatnie wymieszać.
- Gdy masa jest gotowa to należy rolować z niej wałki o średnicy ok 3 cm. i nożem kroić po skosie kluski o podobnej wielkości.
- Gotowe wrzucić do garnka z lekko gotującą się wodą. Gdy wypłyną na powierzchnię po minucie należy je wyłowić.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook