Pierogi leniwe klasyczne

Pierogi leniwe klasyczne

Zdjęcie - Pierogi leniwe klasyczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierogi leniwe z serem to smak mojego dzieciństwa. Chodziłam z mamą często do baru mlecznego niedaleko domu i tam podawali wspaniałe, miękkie, delikatnie pierogi, z masełkiem i cukrem. Potrafiłam jako mała dziewczynka wciągnąć 2 porcje! Ten bar mleczny istnieje nadal, ale teraz brak mi czasu na wycieczkę po całym mieście zwłaszcza od czasu gdy Pani Kucharka a tego właśnie baru dała mi kilka wskazówek… Postanowiłam popróbować w domu, pomimo, że przepis czasochłonny, ale dla tego smaku warto :) Polecam – pierogi leniwe w klasycznej wersji :)

SKŁADNIKI:
400 g białego twarogu (używam mielonego jak na sernik)
1 – 1,5 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki wody

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywna pianę. Sól rozpuść w wodzie. Żółtka utrzyj z serem na gładką masę.
Wysyp mąkę na stół i zrób dołek, wlej wodę z sola i zacznij wyrabiać. Dodaj twaróg z żółtkami i wyrób z mąką. Na koniec dodaj białko i delikatnie połącz. Ciasto się klei więc można delikatnie podsypać mąką (nie za dużo bo będą twarde).
Z ciasto uformuj wałeczek o średnicy 3-4 cm, lekko go spłaszcz i ostrym nożem wycinaj ukośnie kluski.
W dużym garnku zagotuj wodę, osól je i wrzucaj leniwe na wrzątek. Jak wypływa na wierzch gotuj 1 minute i łyżką cedzakową wyjmuj na talerz.

Zdjęcie - Pierogi leniwe klasyczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi leniwe klasyczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów