Pierogi leniwe

Ale zakurzył mi się ten blog. Ale za to kuchnia się w tym czasie odnowiła. I to jeden z kilku powodów mojej długiej nieobecności. Brak kuchni równa się życie biwakowe. Nie będę wchodziła w szczegóły jak bardzo to życie biwakowe mi się podobało. Moje żywienie przez ponad miesiąc pozostawia wiele do życzenia, chociaż miało i swoje dobre strony... spróbowałam wiele odmian kebabów w tym czasie. :)
Brak dostępu do kuchni spowodował, że zaczęłam bardzo tęsknić za smakami z dzieciństwa. I dzisiaj strasznie mi się zachciało pierogów leniwych. To też z tego względu, że kuchnia niby gotowa, ale jeszcze sporo do zrobienia w sumie, więc bardziej skomplikowane dania nie wchodzą w rachubę. Wykonałam więc jeden telefon do mamy i oto one. Wspaniałe danie, które za wiele pracy nie wymaga i pewnie też dlatego tak sie nazywa. :)
Słyszałam kiedyś o swego rodzaju walce regionalnej czy pierogi leniwe zawierają ziemniaki czy też nie. Szczecińskie są z ziemniakami w każdym bądź razie i nie wyobrażam sobie innej wersji. :D Mniam!

Zdjęcie - Pierogi leniwe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcja dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwie mniejsze :)

Składniki:

250 g twarogu
ok. 130 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
5 - 8 łyżek mąki pszennej

3 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cukru


Przygotowanie:

1. Twaróg, ziemniaki, jajko, oba rodzaje mąki ugnieść na jednolitą masę (używam do tego malaksera). Dodawać mąkę pszenną do czasu aż ciasto nadal przykleja się do łyżki. Im więcej mąki tym pierogi będą twardsze.

2. Stolnicę posypać nieco mąką pszenną i przełożyć na nie ciasto. Uformować dwa wałki o średnic około 2 cm i kroić na skos co 1-2 cm.

3. Zagotować wodę w większym garnku. Lekko osolić. Wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od momentu wypynięcia na wierzch.

4. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i posłodzić.

5. Podawać pierogi z bułką tartą prosto z patelni.

Zdjęcie - Pierogi leniwe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Kotlety mielone z mięsa mieszanego
1

Kotlety mielone z mięsa miesza…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Wiejski żurek w chlebie
2

Wiejski żurek w chlebie

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciapkapusta
2

Ciapkapusta

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Sernik krakowski
3

Sernik krakowski

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Podpłomyki domowe żytnie
1

Podpłomyki domowe żytnie

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Drożdżówka z malinami i serkiem

Drożdżówka z malinami i serkie…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Pieczone pierogi z kaczką i karmelizowaną cebulą z żurawiną

Pieczone pierogi z kaczką i ka…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Pierogi z mięsem z rosołu
3

Pierogi z mięsem z rosołu

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Pierogi parzone na kapuście

Pierogi parzone na kapuście

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Pierogi gryczane z kapustą, grzybami i żurawiną
1

Pierogi gryczane z kapustą, gr…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Uszka z farszem grzybowym do wigilijnego barszczu
2

Uszka z farszem grzybowym do w…

food² food²
Food Square

Uszka z  grzybami
1

Uszka z grzybami

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne