Pierogi leniwe

Ale zakurzył mi się ten blog. Ale za to kuchnia się w tym czasie odnowiła. I to jeden z kilku powodów mojej długiej nieobecności. Brak kuchni równa się życie biwakowe. Nie będę wchodziła w szczegóły jak bardzo to życie biwakowe mi się podobało. Moje żywienie przez ponad miesiąc pozostawia wiele do życzenia, chociaż miało i swoje dobre strony... spróbowałam wiele odmian kebabów w tym czasie. :)
Brak dostępu do kuchni spowodował, że zaczęłam bardzo tęsknić za smakami z dzieciństwa. I dzisiaj strasznie mi się zachciało pierogów leniwych. To też z tego względu, że kuchnia niby gotowa, ale jeszcze sporo do zrobienia w sumie, więc bardziej skomplikowane dania nie wchodzą w rachubę. Wykonałam więc jeden telefon do mamy i oto one. Wspaniałe danie, które za wiele pracy nie wymaga i pewnie też dlatego tak sie nazywa. :)
Słyszałam kiedyś o swego rodzaju walce regionalnej czy pierogi leniwe zawierają ziemniaki czy też nie. Szczecińskie są z ziemniakami w każdym bądź razie i nie wyobrażam sobie innej wersji. :D Mniam!

Zdjęcie - Pierogi leniwe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcja dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwie mniejsze :)

Składniki:

250 g twarogu
ok. 130 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
5 - 8 łyżek mąki pszennej

3 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cukru


Przygotowanie:

1. Twaróg, ziemniaki, jajko, oba rodzaje mąki ugnieść na jednolitą masę (używam do tego malaksera). Dodawać mąkę pszenną do czasu aż ciasto nadal przykleja się do łyżki. Im więcej mąki tym pierogi będą twardsze.

2. Stolnicę posypać nieco mąką pszenną i przełożyć na nie ciasto. Uformować dwa wałki o średnic około 2 cm i kroić na skos co 1-2 cm.

3. Zagotować wodę w większym garnku. Lekko osolić. Wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od momentu wypynięcia na wierzch.

4. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i posłodzić.

5. Podawać pierogi z bułką tartą prosto z patelni.

Zdjęcie - Pierogi leniwe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Smażona, panierowana parmezanem pierś z indyka
1

Smażona, panierowana parmezane…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczone pałki z kurczaka nadziewane serem ricotta, orzechami i pieczarkami

Pieczone pałki z kurczaka nadz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Smażona, marynowana pierś z indyka z gruszką, szpinakiem i gorgonzolą

Smażona, marynowana pierś z in…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kluski marchewkowe z pietruszkowym masełkiem

Kluski marchewkowe z pietruszk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Serowe tagliatelle z bazylią

Serowe tagliatelle z bazylią

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Mini tarty z ciasta kruchego

Mini tarty z ciasta kruchego

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z gęsiną i śliwkami

Pierogi z gęsiną i śliwkami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pierogi z marmoladą

Pierogi z marmoladą

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Pieczone ruskie pierogi. Przepis na idealne pierogi z piekarnika
1

Pieczone ruskie pierogi. Przep…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pierogi z karpiem

Pierogi z karpiem

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Wigilijne uszka z grzybami i kapustą

Wigilijne uszka z grzybami i k…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo