Pierogi leniwe

Ale zakurzył mi się ten blog. Ale za to kuchnia się w tym czasie odnowiła. I to jeden z kilku powodów mojej długiej nieobecności. Brak kuchni równa się życie biwakowe. Nie będę wchodziła w szczegóły jak bardzo to życie biwakowe mi się podobało. Moje żywienie przez ponad miesiąc pozostawia wiele do życzenia, chociaż miało i swoje dobre strony... spróbowałam wiele odmian kebabów w tym czasie. :)
Brak dostępu do kuchni spowodował, że zaczęłam bardzo tęsknić za smakami z dzieciństwa. I dzisiaj strasznie mi się zachciało pierogów leniwych. To też z tego względu, że kuchnia niby gotowa, ale jeszcze sporo do zrobienia w sumie, więc bardziej skomplikowane dania nie wchodzą w rachubę. Wykonałam więc jeden telefon do mamy i oto one. Wspaniałe danie, które za wiele pracy nie wymaga i pewnie też dlatego tak sie nazywa. :)
Słyszałam kiedyś o swego rodzaju walce regionalnej czy pierogi leniwe zawierają ziemniaki czy też nie. Szczecińskie są z ziemniakami w każdym bądź razie i nie wyobrażam sobie innej wersji. :D Mniam!

Zdjęcie - Pierogi leniwe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcja dla jednej bardzo głodnej osoby lub dwie mniejsze :)

Składniki:

250 g twarogu
ok. 130 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
5 - 8 łyżek mąki pszennej

3 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cukru


Przygotowanie:

1. Twaróg, ziemniaki, jajko, oba rodzaje mąki ugnieść na jednolitą masę (używam do tego malaksera). Dodawać mąkę pszenną do czasu aż ciasto nadal przykleja się do łyżki. Im więcej mąki tym pierogi będą twardsze.

2. Stolnicę posypać nieco mąką pszenną i przełożyć na nie ciasto. Uformować dwa wałki o średnic około 2 cm i kroić na skos co 1-2 cm.

3. Zagotować wodę w większym garnku. Lekko osolić. Wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od momentu wypynięcia na wierzch.

4. Na patelni rozpuścić masło, dodać bułkę tartą i posłodzić.

5. Podawać pierogi z bułką tartą prosto z patelni.

Zdjęcie - Pierogi leniwe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Makaron z kaszanką

Makaron z kaszanką

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Quesadilla z jajkiem i awokado

Quesadilla z jajkiem i awokado

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka z fig, jeżyn i orzechów włoskich

Sałatka z fig, jeżyn i orzechó…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Drop scones -szkockie naleśniki

Drop scones -szkockie naleśnik…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sałatka z tuńczykiem, rukolą, pomidorem i kukurydzą

Sałatka z tuńczykiem, rukolą,…

Beti Beti
kruche babeczki

Chiński makaron z kolorowymi warzywami

Chiński makaron z kolorowymi w…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką

Ciasto drożdżowe z jagodami i…

Anula Anula
ekspansja-smaku

Jak zrobić pierogi ruskie?
3

Jak zrobić pierogi ruskie?

Smakowite Jadło Smakowite Jadło
Smakowite Jadło

Twarożek z rzodkiewką i czosnkiem do kanapek
1

Twarożek z rzodkiewką i czosnk…

Anula Anula
ekspansja-smaku

Pleśniak babci Marysi

Pleśniak babci Marysi

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Jagodzianki – najlepsze

Jagodzianki – najlepsze

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Najlepsze ciasto drożdżowe z porzeczkami

Najlepsze ciasto drożdżowe z p…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!