Pieróg z kaszy gryczanej

Pieróg z kaszy gryczanej
Zdjęcie - PIERÓG Z KASZY GRYCZANEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - PIERÓG Z KASZY GRYCZANEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - PIERÓG Z KASZY GRYCZANEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - PIERÓG Z KASZY GRYCZANEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - PIERÓG Z KASZY GRYCZANEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - PIERÓG Z KASZY GRYCZANEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - PIERÓG Z KASZY GRYCZANEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - PIERÓG Z KASZY GRYCZANEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - PIERÓG Z KASZY GRYCZANEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - PIERÓG Z KASZY GRYCZANEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - PIERÓG Z KASZY GRYCZANEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - PIERÓG Z KASZY GRYCZANEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - PIERÓG Z KASZY GRYCZANEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - PIERÓG Z KASZY GRYCZANEJ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki Ciasto drożdżowe:
  • mleko (letnie) - 1 szklanka
  • drożdży świeże - 1,5-2 dag
  • jajko - 1 szt.
  • olej Kujawski 3 ziarna - 1 łyżka
  • cukier - szczypta
  • sól - szczypta
  • mąka - tyle, ile się wgniecie
Farsz:
  • ser biały - 1 kg
  • jajka - 2 szt.
  • kasza gryczana - 1,5 szklanki po ugotowaniu
  • margaryna PALMA - ¾ kostki
  • kasza manna - 2 garście
  • mięta
  • cukier - do smaku
Przygotowanie

Kaszę gryczaną ugotować na zsiadłym mleku albo wodzie na sypko. Miętę drobno pokroić. Margarynę PALMA wyjąć wcześniej z lodówki. Do kaszy dodać ser biały (u mnie poszło nieco mniej sera - około 0,8-0,9 kg), wymieszać. Dodać jajka (jeśli jajka są duże, można dodać tylko 1 szt.), margarynę PALMA, pokrojoną w kawałki, miętę oraz kaszę manną. Ja zamiast cukru dodałam miód.

Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut, póki nie podejdzie. Zagnieść jeszcze raz. Podzielić na 2 części. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, posmarować łyżką oleju Kujawskiego 3 ziarna. Ułożyć pierwszą część rozwałkowanego ciasta. Wyłożyć farsz. Rozwałkować drugą część ciasta, takiego samego rozmiaru. Ułożyć z góry. Zawinąć dolną część ciasta do góry, by farsz nie wyciekł podczas pieczenia. Piec około 40 minut, aż ciasto się zarumieni. Smacznego!

Ten pieróg można zrobić również z kaszy jaglanej (również 1,5 szklanki) albo kaszy gryczanej wymieszanej z ryżem.

Kategorie przepisów