Piernikowy Festiwal

Festiwal Piernikowy zbliża się ku końcowi. Próbowałam zrobić piernikowe muffinki, niestety zapomniałam dodać cukru do ciasta i mimo cudnego wyglądu nie nadawały się do niczego. Jednakże ja się tak łatwo nie poddaję. Postanowiłam spróbować coś innego, nowego. Dziś sprzątałam w książkach i czasopismach kulinarnych. Wpadło mi w ręce specjalne wydanie Burdy na Boże Narodzenie z ubiegłego roku. W nim znalazłam przepis na irlandzkie pierniczki z czekoladą. Przepis zmodyfikowałam i jestem więcej niż zadowolona z rezultatu. Postały kwadraty czekoladowo piernikowe.



A oto przepis:
200 g gorzkiej czekolady
100 g mąki pszennej
50 g mąki razowej
100 g mielonych orzechów włoskich
50 g mielonych migdałów (sparzonych i obranych ze skórki)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
6 jajek
200 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
60 g brązowego cukru
Polewa:
2 łyżki mleka,
5 kostek gorzkiej czekolady
Mała czekolada z nadzieniem karmelowym



Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temp 200 st (ja piekłam na termoobiegu)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mąki, mielone orzechy i migdały, przyprawę do piernika i sodę wymieszać razem
Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę.
Oddzielić żółtka i białka.
Żółtka i płynną czekoladę dodać do masła, mieszać aż dokładnie się połączą. (ja to robiłam malakserem). Dodać mąkę i wymieszać. Białka ubić z brązowym cukrem na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z resztą składników. Przełożyć na brytfankę, wyrównać wierzch. Piec ok. 30 min – 40 min. Ja piekłam 40 lecz lekko spaliłam końce, więc następnym razem spróbuję krócej. Ciasto musi dobrze wystygnąć zanim będzie krojone i dekorowane. Moje chłodziło się prawie godzinę. Po tym czasie pokroić na kwadraty i udekorować polewą.

Polewa:
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko, Rozmieszać na gładką masę.



Gorąco polecam. Smak przypraw miesza się ze smakiem polewy i gorzkiej czekolady, pozostawiając na koniec wytrawny posmak.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto jabłkowo - orzechowe Siostry Anastazji
1

Ciasto jabłkowo - orzechowe Si…

Beti Beti
kruche babeczki

Bienenstich- ciasto drożdżowe z karmelową polewą migdałową

Bienenstich- ciasto drożdżowe…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Naleśniki po chłopsku
2

Naleśniki po chłopsku

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Ciastka z masła orzechowego nie tylko dla

Ciastka z masła orzechowego ni…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)

Eklery z „kruszonką” (choux au…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pszenno-żytni bakaliowiec na zakwasie

Pszenno-żytni bakaliowiec na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Prosty torcik z kremem jogurtowym i owocami
1

Prosty torcik z kremem jogurto…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dietetyczne ciasto bez cukru
2

Dietetyczne ciasto bez cukru

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Najlepsze brownie świata
1

Najlepsze brownie świata

upl upl
Niebo w gębie

Styropian z wiśniami
2

Styropian z wiśniami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Czekoladowe ciasto gryczane

Czekoladowe ciasto gryczane

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Drożdżowy zwijaniec z czekoladą
1

Drożdżowy zwijaniec z czekolad…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia