Piernikowe serca w czekoladzie
Pierniczki czekoladowe w kształcie serca oblane obficie czekoladą są mięciutkie prawie po upieczeniu, a na drugi dzień jeszcze lepsze.
Proste i szybkie w wykonaniu, pieczę się je zaraz po wykonaniu i nie musimy czekać aż ciasto skruszeje.
Piernikowe serca, to swiąteczne ciasteczka, które zachwycą smakiem i aromatem korzennych przypraw.
Polecam przepis na Piernikowe serca w czekoladzie !
Piernikowe serca w czekoladzieSkładniki:
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki płaskie sody spożywczej
1/4 łyżeczki soli
1 opakowanie przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
160 g cukru muscovado lub 200 g cukru trzcinowego
125 g masła lub margaryny
200 g miodu naturalnego spadziowego
1 jajko
oraz:
250 g czekolady gorzkiej 70%
1 łyżka miodu płynnego lub golden syrupu
1 łyżka oleju roslinnego
Czekoladę z miodem roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej i energicznie wymieszać.
Piernikowe serca w czekoladzie Piernikowe serca w czekoladzieWykonanie:
Miód, przyprawy korzenne, cukier i masło podgrzać do rozpuszczenia, mieszając /nie gotować/.
Odstawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
Dodać jajko, wymieszać do połączenia składników.
Mąkę z sodą i solą wymieszać, przesiać przez sito i dodać do płynnych składników.
Wymieszać i wyrobić ciasto tak długo aż będzie jednolite i błyszczące.
Blat podsypać mąką i ciasto rozwałkować na 0,5 cm, wykrawać foremkami ciastka w kształcie serca.
Ułożyć w formie na papierze do pieczenia, zachowując odstęp.
Piec w 180’C przez 10 minut.
Po upieczeniu odstawić w formie do wystygnięcia.
Wystudzone piernikowe serca przełożyć do słoja i szczelnie zamknąć.
Na drugi dzień polać obficie czekoladą.
Piernikowe serca w czekoladzieSmacznego 🙂