Piernikowe pancakes

Piernikowe pancakes
Dawno nie jadłam pankejków.
Tym razem, z okazji Korzennego Tygodnia, zrobiłam ich piernikową wersję.
Bazowałam na niezawodnym przepisie Atin, dodając dodatkowo przyprawę do piernika. Z miodem i powidłami śliwkowymi stworzyły wspaniałe śniadanie :)

Zdjęcie - Piernikowe pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PIERNIKOWE PANCAKES
(na 2 porcje)
1 niepełna szklanka mąki,
1 jajko,
¾ szklanki mleka,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
35g stopionego masła

W misce połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać/zmiksować, aby nie było grudek.
Placuszki smażyć na suchej teflonowej patelni, na średnim ogniu. Nakładać po 1,5-2 łyżki ciasta na 1 placek. Gdy na powierzchni placuszka pojawią się bąbelki, przewrócić go na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę, aż się zrumieni.
Podawać polane miodem lub syropem klonowym, świetnie smakują też z powidłami śliwkowymi.

Zdjęcie - Piernikowe pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernikowe pancakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów