Piernikowe crumble z jabłkami
Świątecznie crumble z piernikowa nutą. Oj bardzo intensywną korzenną nutą. Deser bardzo prosty, ale jeśli chodzi o zapiekane jabłka po kruszonką to niewiele więcej trzeba, bo smakiem obronią się same.
Składniki na 6 porcji:
- 100 g twardych ciastek korzennych
- 60 g mąki (2 pełne łyżki)
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 70 g masła
- 700 g jabłek
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Ciasteczka zblendować na mąkę. 2 łyżki mąki z ciasteczek (ok. 30 g) dodać do jabłek i wymieszać. Do reszty mąki z ciastek dodać zwykłą mąkę, cukier i wymieszać. Na koniec dodać masło i rozetrzeć całość na kruszonkę.
Kokilki wysmarować masłem, przełożyć do nich jabłka a z wierzchu wysypać kruszonkę. Zapiekać około 15-20 minut, aż do zarumieniania wierzchu.