Piernikowe choinki
Te piernikowe choineczki są perfekcyjne! Delikatne, wilgotne i mięciutkie – rozpływają się w ustach 🙂 Najłatwiej upiec je w okrągłej foremce i pokroić na trójkąty tak jak pizzę 🙂
Mleko można wymienić na napój roślinny, a biały cukier na brązowy. Zamiast margaryny do pieczenia użyłam oleju Kujawski 3 ziarna. Jest to mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie sprawdza się również podczas smażenia i gotowania. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K. Ponadto olej ten jest w szklanej butelce, więc jest bardziej eko niż tradycyjne plastikowe butelki.
Poniżej znajdziecie dokładny przepis – częstujcie się! 🙂
Składniki na piernikowe choinki:
- 150 ml mleka
- 180 g miodu
- 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- jajko
Składniki suche:
- 90 g cukru
- 150 g mąki
- 10 g kakao
- szczypta soli
- dwie łyżeczki sody
- dwie łyżeczki przyprawy do piernika
- lukier
Jak upiec piernikowe choinki?
Wymieszaj energicznie wszystkie mokre składniki – jeśli miód jest gęsty, rozpuść go w rondelku.
Wymieszaj suche składniki i połącz z mokrymi.
Masę na ciasto piernikowe przełóż do foremki o średnicy ok. 20-24 cm. Ciasto piecz w temperaturze 170 stopni C przez 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka.
Gdy ostygnie, potnij na trójkąty i udekoruj. Piernikowe choinki na oleju Kujawskim są gotowe.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: prosty przepis