Piernikowe choinki

Piernikowe choinki

Zdjęcie - Piernikowe choinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te piernikowe choineczki są perfekcyjne! Delikatne, wilgotne i mięciutkie – rozpływają się w ustach 🙂 Najłatwiej upiec je w okrągłej foremce i pokroić na trójkąty tak jak pizzę 🙂

Mleko można wymienić na napój roślinny, a biały cukier na brązowy. Zamiast margaryny do pieczenia użyłam oleju Kujawski 3 ziarna. Jest to mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia, przez co świetnie sprawdza się również podczas smażenia i gotowania. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K. Ponadto olej ten jest w szklanej butelce, więc jest bardziej eko niż tradycyjne plastikowe butelki.

Poniżej znajdziecie dokładny przepis – częstujcie się! 🙂

Składniki na piernikowe choinki:

  • 150 ml mleka
  • 180 g miodu
  • 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • jajko

Składniki suche:

  • 90 g cukru
  • 150 g mąki
  • 10 g kakao
  • szczypta soli
  • dwie łyżeczki sody
  • dwie łyżeczki przyprawy do piernika
  • lukier

Zdjęcie - Piernikowe choinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec piernikowe choinki?

Wymieszaj energicznie wszystkie mokre składniki – jeśli miód jest gęsty, rozpuść go w rondelku.

Wymieszaj suche składniki i połącz z mokrymi.

Masę na ciasto piernikowe przełóż do foremki o średnicy ok. 20-24 cm. Ciasto piecz w temperaturze 170 stopni C przez 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Gdy ostygnie, potnij na trójkąty i udekoruj. Piernikowe choinki na oleju Kujawskim są gotowe.

 

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godz.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów