Piernikowe chłopaki - Gingerbread Men

Piernikowe chłopaki - Gingerbread  Men
Zdjęcie - Piernikowe chłopaki - Gingerbread  Men  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernikowe chłopaki - Gingerbread  Men  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Piernikowe chłopaki - Gingerbread  Men  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Piernikowe chłopaki - Gingerbread  Men  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Piernikowe chłopaki - Gingerbread  Men  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Idealne ciastka do robienia i dekorowania z dzieckiem.

390 g mąki pszennej (moim zdaniem więcej ale sypałam na oko) + do posypania stolnicy

1/4 łyżeczki soli

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki mielonego imbiru

1 łyżeczka cynamonu

1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki mielonych goździków

(można użyć przyprawy do piernika - ja mam robioną w domu z kardamonu, goździków, imbiru, cynamonu, gałki muszkatołowej, anyżu)

113 g masła

100 g cukru

1 jajko

160 ml melasy

W misce wymieszałam wszystkie suche składniki.

Mikserem ubiłam cukier z masłem na puszysta masę. Dodałam po kolei po jednym jajku - ciągle mieszając i melasę. Wymieszałam wszystko dokładnie na gładką masę. Dodałam stopniowo masę aż powstało gładkie ciasto. Trzeba je co najmniej na dwie godziny włożyć do lodówki a najlepiej zostawić w niej na noc.

Z tego ciasta można wycinać dowolne kształty ciastek.

Gotowe ciastka ułożyłam na papierze do pieczenia - muszą być między nimi spore odstępy, bo ciasto rośnie podczas pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C. Piekłam je ok. 12 minut - mniejszym wystarczy 8 minut.

Po przestygnięciu można je udekorować lukrem, kolorową posypką i perełkami.

Kategorie przepisów