Piernikowe babeczki z kremem

Mamy dzisiaj przepyszne piernikowe babeczki! Podczas ich pieczenia pachnie w całym
domu, a przygotowanie jest bardzo proste! Do przygotowania babeczek wykorzystajcie olej
Kujawski 3 ziarna, który jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz
witaminy E i K. Dzięki niemu babeczki są mega wilgotne i długo zachowują świeżość:)
Składniki na piernikowe babeczki z kremem:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 g jogurtu greckiego
- 180 g oleju Kujawskiego 3 ziarna
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 120 g cukru
- łyżeczka kakao
- opakowanie przyprawy do piernika
- powidła śliwkowe
Krem:
- 250 g mascarpone
- 250 g śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
Przepis na 12 sztuk

Jak upiec piernikowe babeczki z kremem?
W misce połącz mokre składniki tj. jogurt, jajka i olej Kujawski. Następnie dodaj składniki
suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier, przyprawę do piernika i
wszystko wymieszaj.
Przełóż część ciasta do foremek, do środka nałóż łyżeczkę powideł, zakryj resztą ciasta.
Babeczki piernikowe piecz w temperaturze 180 stopni C w trybie “góra-dół” przez ok. 25 do
30 minut.
Po upieczeniu wystudź przed nałożeniem kremu.
Wszystkie składniki ubij na sztywny krem. Nałóż krem na przestudzone babeczki.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis