Piernikowe babeczki z kremem

Piernikowe babeczki z kremem

Zdjęcie - Piernikowe babeczki z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mamy dzisiaj przepyszne piernikowe babeczki! Podczas ich pieczenia pachnie w całym
domu, a przygotowanie jest bardzo proste! Do przygotowania babeczek wykorzystajcie olej
Kujawski 3 ziarna, który jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz
witaminy E i K. Dzięki niemu babeczki są mega wilgotne i długo zachowują świeżość:)

Składniki na piernikowe babeczki z kremem:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 180 g oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 g cukru
  • łyżeczka kakao
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • powidła śliwkowe

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Przepis na 12 sztuk

Zdjęcie - Piernikowe babeczki z kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec piernikowe babeczki z kremem?

W misce połącz mokre składniki tj. jogurt, jajka i olej Kujawski. Następnie dodaj składniki
suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier, przyprawę do piernika i
wszystko wymieszaj.
Przełóż część ciasta do foremek, do środka nałóż łyżeczkę powideł, zakryj resztą ciasta.
Babeczki piernikowe piecz w temperaturze 180 stopni C w trybie “góra-dół” przez ok. 25 do
30 minut.
Po upieczeniu wystudź przed nałożeniem kremu.
Wszystkie składniki ubij na sztywny krem. Nałóż krem na przestudzone babeczki.

Liczba porcji: 12 
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów