Piernikowa gorąca czekolada
Przepyszna gorąca mleczna czekolada z syropem korzennym z miodem, imbirem i cynamonem. Smak świąt Bożego Narodzenia w jednym kubku. Polecam!
Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć
pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.
Scroll down for recipe in English
Piernikowa gorąca czekolada
(2 porcje)
Przygotowanie: 10 minut
Składniki na syrop piernikowy:
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Składniki na gorącą czekoladę:
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki syropu piernikowego
- 1/2 szklanki dobrej jakości mlecznej czekolady, posiekanej
- cukier (opcjonalnie)
- bita śmietana, do podania
- pokruszone ciasteczka, do podania
Przygotowanie:
- W celu przygotowania syropu, w małym rondelku wymieszaj wodę, cukier brązowy, miód, imbir i cynamon. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i lekko ostudź. Syrop zgęstnieje. Można go zrobić z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce.
- W celu przygotowania gorącej czekolady, wlej do małego rondelka mleko i podgrzej je na średnim ogniu. Następnie dodaj czekoladę i gotuj mieszając aż się całkowicie rozpuści. Następnie wmieszaj syrop piernikowy i dodaj cukier jeżeli uznasz napój za mało słodki. Przelej czekoladę do kubków i podaj z bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami lub innymi ulubionymi dodatkami.
*Rada: Zamiast mlecznej czekolady możesz wykorzystać gorzką jeżeli ją bardziej lubisz.
Smacznego!
English version
Gingerbread hot chocolate
(2 porcje)
Prep:10 minutes
Ingerdients for the gingerbread syrup:
- 1/2 cup water
- 1/2 cup brown sugar
- 4 tablespoon honey
- 1 teaspoon ground ginger
- 1/2 teaspoon ground cinnamon
Ingredients for the hot chocolate:
- 2 cups milk
- 3 tablespoons gingerbread syrup
- 1/2 cup good quality milk chocolate, chopped
- sugar (optional)
- whipped cream, for serving
- crushed cookies, for serving
Preparation:
- For the syrup, in a small saucepan, heat the water, brown sugar, honey , ginger, and cinnamon on medium heat and bring to a light boil, lower the heat, and let simmer for about 8 minutes, stirring from time to time. Remove from the heat and let cool. Syrup will thicken. You can make the syrup in advance and store in a container in the fridge.
- For the hot chocolate, add the milk to a saucepan over medium heat. Once heated, pour in the chocolate pieces and stir until it is fully melted. Then stir in the gingerbread syrup. Add sugar if desired. Serve with desired toppings.
Enjoy!