Pierniki

Jak wiadomo ciasto na pierniki zarabia sie na kilka tygodni przed swietami by moglo lezakowac w chlodym miejscu jak przepis nakazuje. Dla spoznialskich, ktorzy nie zdazyli zrobic ciasta odpowiednio wczesnie proponuje pierniki, ktore mozna piec na tydzien przed swiatami albo w ostatniej chwili prawie.

Zdjęcie - PIERNIKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
potrzebujemy:
75 dag maki
1/4 kg miodu - plynnego
1/4 kg cukru
7 dag masla
1/2 lyzki smalcu
lyzka kakao
sok z cytryny
1/2 lyzeczki sody
2 jajka
sol
przyprawy do piernikow

Mieszamy cukier, plynny miod i roztopione maslo+smalec. Dodajemy jajka, a nastepnie maka wymieszana z wszystkimi "sypkosciami". Wyrabiamy.

Potem pozostaje juz tylko rozwalkowanie ciasta na oproszonym maka blacie i wycinanie piernikow. Rozwalkowuje ciasto na grubosc ok. 0,5 cm. Jak ktos woli inna grubosc to nie ma problemu, z tym ze jesli ciasto bedzie zbyt mocno rozwalkwane moze sie "przedzierac"

Pieke ok 12-15 min w 180 stopniach.
Radze byc czujnym i przed uplywem tego czasu sprawdzac czy sie nie przypalaja. Pierniki rosna tylko troszke, wiec mozna je dosc blisko ukladac na blaszce, ale wiadomo im grubsze pierniki tym mocniej urosna.

Upieczone pierniki ozdabiamy czekolada, lukrem i roznymi posypkami.

Pierniki mozna przechowac do swiat w tekturowym kartoniku lub puszce. Gdy je wyciagniemy na swiata powinny byc miekkie.

Zdjecie pirnikow pochodzi z ubieglego roku :)

Przepisy z tych kategorii

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Jak zrobić najlepszą pastę Ajvar? Pyszny i prosty przepis!

Jak zrobić najlepszą pastę Ajv…

Adam Pruski Adam Pruski
Kuchnia Adama

Muffiny dyniowe z malinami i kruszonką :)

Muffiny dyniowe z malinami i k…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Dżem z cukinii

Dżem z cukinii

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

Cobbler z korzennnymi śliwkami
1

Cobbler z korzennnymi śliwkami

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Ryba po grecku + film

Ryba po grecku + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Barszcz wigilijny na zakwasie

Barszcz wigilijny na zakwasie

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Karp w galarecie
2

Karp w galarecie

A_SE A_SE
Shabbyeat

Zakwas z buraków - kwas buraczany
1

Zakwas z buraków - kwas buracz…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Śledzie marynowane w occie

Śledzie marynowane w occie

Dzi Dzi
karmelowy