Piernik

Piernik
Zdjęcie - Piernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • kostka margaryny
  • 2 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki dżemu
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 paczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • bakalie: rodzynki, śliwki suszone, orzechy
  • czekolada mleczna i biała
  • bułka tarta
Przygotowanie

Margarynę, jajka, cukier, cukier wanilinowy i dżem ucieramy.


Do utartych produktów dodajemy przesianą mąkę, miód, wlewamy mleko, dodajemy przyprawę do piernika, kakao i sodę. Dobrze mieszamy, dodajemy bakalie.


Formę wysmarowaną margaryną, posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 50-60 minut w 180 stopniach C.


Po wystudzeniu kroimy w kostkę i oblewamy dwukolorową czekoladą.

Kategorie przepisów