Piernik

Piernik to ciasto, które tradycyjnie pojawia się co roku na świątecznym stole. Powiem więcej - nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez piernika. Po prostu musi być i już !

Tym razem chcę Wam podać przepis, który mam od bardzo dawna - kiedyś ( jakieś 20 lat temu ... :-) ) przepisałam go z opakowania przyprawy do piernika.  Potem bardzo często z niego korzystałam. Właściwie to był mój pierwszy samodzielnie upieczony piernik :)

 

Zdjęcie - Piernik  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki ( na formę keksową o wymiarach 40 x 12 cm ) :

  • 2 jajka ( oddzielnie białka i żółtka )
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki ( ok. 500 g )
  • 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki miodu
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki kakao

 

Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, kakao i proszkiem do pieczenia.

Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i miodem. Do masy dodawać stopniowo mąkę na przemian z mlekiem, dokładnie zmiksować.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 1 godzinę ( lub do suchego patyczka ).

Po upieczeniu piernik ostudzić i polać polewą czekoladową - u mnie była to błyszcząca polewa czekoladowa z przepisu Cinki.

Przepisy z tych kategorii

Makowiec świąteczny ( strucla z makiem )
2

Makowiec świąteczny ( strucla…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Piernik staropolski
4

Piernik staropolski

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierniczki Aganiok -  ciasto
2

Pierniczki Aganiok - ciasto

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Kołaczyk z makiem

Kołaczyk z makiem

figmara figmara
figowe smaki

MAKOWIEC
8

MAKOWIEC

duszek duszek
Potrawy regionalne

Piernik staropolski z  powidłami
3

Piernik staropolski z powidła…

upl upl
Niebo w gębie