Piernik świąteczny

Piernik świąteczny

Zdjęcie - Piernik świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierniki, to tradycyjne ciasta z dodatkiem miodu i przypraw korzennych, pieczone zazwyczaj w okresie świąt bożonarodzeniowych.

Stolicą polskich, wspaniałych pierników jest niewątpliwie Toruń, to tam powstają popularne toruńskie pierniki.

We Francji znany jest piernik "Pain d'epice" z okolic Dijon. Niemcy szczycą się piernikami z Norymbergii zwanych "Lebkuchen".

Zanim zaproszę Was na oryginalny przepis piernika staropolskiego, wg. litewskiej receptury, który piecze się z dwutygodniowym wyprzedzeniem do świąt, to teraz polecam przepis na piernik świąteczny, który można upiec tuż przed świętami bożego narodzenia.

Tak zwany Piernik "last minute".

Przepyszny czekoladowo-kawowy smak z ulubionymi bakaliami i piernikowymi gwiazdkami.

 

Składniki na piernik świąteczny:

450 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody spożywczej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

3/4 szklanki miodu naturalnego

1/4 szklanki zaparzonej kawy

3/4 szklanki cukru brązowego lub muscovado

100 g masła

2 łyżki przyprawy do piernika

2 łyżki kakao ciemnego

2-3 łyżki ciemnego rumu

50 g rodzynek

50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

50 g suszonych fig

80 g gorzkiej czekolady 70% + 1 łyżka masła

cukrowe groszki

cukrowa posypka

piernikowe gwiazdki

Zdjęcie - Piernik świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Piernik świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak przygotoeać piernik świąteczny?

W rondelku podgrzać masło, miód, kawę, cukier brązowy, rum, przyprawę do pierników i kakao.

Nie gotować, tylko podgrzać do połączenia się składników.

Odstawić do wystudzenia.

Do wystudzonej masy dodać jajka, zmiksować oraz dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, solą.

Następnie rodzynki wczesniej namoczone we wrzątku i odcedzone, pokrojone na mniejsze kawałki figi i kandyzowaną skórkę pomarańczową.

Formę keksową dużą posmarować tłuszczem i posypać mąką.

Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać wierzch.

Piec w 180'C przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Piernik wyjąć z formy i wystudzić na kratce metalowej.

Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej i polać wierzch piernika oraz udekorować cukrowymi groszkami i piernikowymi gwiazdkami.

Piernik jest doskonałym ciastem bożonarodzeniowym.

Zdjęcie - Piernik świąteczny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów