Piernik świąteczny
Pierniki, to tradycyjne ciasta z dodatkiem miodu i przypraw korzennych, pieczone zazwyczaj w okresie świąt bożonarodzeniowych.
Stolicą polskich, wspaniałych pierników jest niewątpliwie Toruń, to tam powstają popularne toruńskie pierniki.
We Francji znany jest piernik "Pain d'epice" z okolic Dijon. Niemcy szczycą się piernikami z Norymbergii zwanych "Lebkuchen".
Zanim zaproszę Was na oryginalny przepis piernika staropolskiego, wg. litewskiej receptury, który piecze się z dwutygodniowym wyprzedzeniem do świąt, to teraz polecam przepis na piernik świąteczny, który można upiec tuż przed świętami bożego narodzenia.
Tak zwany Piernik "last minute".
Przepyszny czekoladowo-kawowy smak z ulubionymi bakaliami i piernikowymi gwiazdkami.
Składniki na piernik świąteczny:
450 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody spożywczej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki miodu naturalnego
1/4 szklanki zaparzonej kawy
3/4 szklanki cukru brązowego lub muscovado
100 g masła
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao ciemnego
2-3 łyżki ciemnego rumu
50 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g suszonych fig
80 g gorzkiej czekolady 70% + 1 łyżka masła
cukrowe groszki
cukrowa posypka
piernikowe gwiazdki
Jak przygotoeać piernik świąteczny?
W rondelku podgrzać masło, miód, kawę, cukier brązowy, rum, przyprawę do pierników i kakao.
Nie gotować, tylko podgrzać do połączenia się składników.
Odstawić do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodać jajka, zmiksować oraz dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, solą.
Następnie rodzynki wczesniej namoczone we wrzątku i odcedzone, pokrojone na mniejsze kawałki figi i kandyzowaną skórkę pomarańczową.
Formę keksową dużą posmarować tłuszczem i posypać mąką.
Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać wierzch.
Piec w 180'C przez ok. 1 godzinę lub do suchego patyczka.
Piernik wyjąć z formy i wystudzić na kratce metalowej.
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej i polać wierzch piernika oraz udekorować cukrowymi groszkami i piernikowymi gwiazdkami.
Piernik jest doskonałym ciastem bożonarodzeniowym.
Smacznego !