Piernik staropolski

Piernik staropolski

Zdjęcie - Piernik staroploski   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Naprawdę pyszny piernik mięciutki i mocno piernikowy, przełożony czeko -śliwką i polany lukrem mniam mniam a przepis z tej strony

 

Forma 30/40 cm

  • 500g miodu
  • 2 szklanki cukru dałam mniej
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)

 

5-6 tygodzni przed pieczeniem


Roztapiam masło dodaję cukier oraz miód i mieszam do rozpuszczenia na małym ogniu -następnie porządnie wystudzić.

Do zimnej masy dodać mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę piernikową. Cisto porządnie wyrobić ( nie dosypujemy mąki ) i przełożyć do kamiennego garnka lub emaliowego - przykryć ściereczką, odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni przed pieczeniem. Piec 3-4 dni przed świętami.

 

Pieczemy


Ciasto podzielić na 2-3 części i rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm i przełożyć do blaszki - piec w 160 - 180 C ok 20 minut - ostudzić placki.

Piernik przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi u minie to czeko -śliwka. Przykryć papierem i obciążyć równomiernie. I odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem.

 

lukier


  • 2 białka
  • ok 30 g cukru pudru

 

Roztrzepać białko i dosypać cukru pudru aż masa stanie się dość gęsta polać ciasto i zostawić do zastygnięcia - można dodać barwnik.

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

 

 

 

Kategorie przepisów