Piernik staropolski
Naprawdę pyszny piernik mięciutki i mocno piernikowy, przełożony czeko -śliwką i polany lukrem mniam mniam a przepis z tej strony
Forma 30/40 cm
- 500g miodu
- 2 szklanki cukru dałam mniej
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
- 2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)
5-6 tygodzni przed pieczeniem
Roztapiam masło dodaję cukier oraz miód i mieszam do rozpuszczenia na małym ogniu -następnie porządnie wystudzić.
Do zimnej masy dodać mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól oraz przyprawę piernikową. Cisto porządnie wyrobić ( nie dosypujemy mąki ) i przełożyć do kamiennego garnka lub emaliowego - przykryć ściereczką, odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni przed pieczeniem. Piec 3-4 dni przed świętami.
Pieczemy
Ciasto podzielić na 2-3 części i rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm i przełożyć do blaszki - piec w 160 - 180 C ok 20 minut - ostudzić placki.
Piernik przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi u minie to czeko -śliwka. Przykryć papierem i obciążyć równomiernie. I odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Piernik polać czekoladą lub lukrem.
lukier
- 2 białka
- ok 30 g cukru pudru
Roztrzepać białko i dosypać cukru pudru aż masa stanie się dość gęsta polać ciasto i zostawić do zastygnięcia - można dodać barwnik.
Smacznego