Piernik staropolski

Piernik staropolski


Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdecydowanie jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam.

Robię go od kilku lat, zawsze na Święta Bożego Narodzenia. Jest przepyszny, a co ważne ciasto robi się wcześniej, więc przed samymi świętami, mamy czas na przygotowanie innych potraw.

Ciasto na piernik, robimy już w listopadzie. Pieczemy tydzień przed świętami, a później tylko dekorujemy polewą, lub lukrem, to już dzień lub dwa, przed samymi świętami.

Jeszcze mały bonus, z tego ciasta można zrobić też pierniczki.

Ciasto po leżakowaniu, dzielimy na cztery części.

Z trzech części, robimy piernik z czwartej części robimy pierniczki. Także mamy, dwie pieczenie na jednym ogniu :)

Ja właśnie tak robię. Pierniczki z tego ciasta są miękkie i pyszne.

 

Składniki na piernik staropolski:

500 g. miodu

250 g. masła, lub margaryny

1,5 szklanki cukru

1 kg. mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

3 łyżeczki sody oczyszczonej

3 przyprawy do piernika (każda po 20 g.)

3 jajka

1/2 szklanki mleka

 

Dodatkowo:

gęste powidła, około 1 kg. do przełożenia piernika

 

Polewa:

200 g. śmietanki 30 %

2 tabliczki czekolady deserowej

 

Jak wykonać piernik staropolski?

4 - 6 tygodni przed świętami robimy ciasto.

Miód, masło i cukier podgrzać w rondelku co jakiś czas mieszając.

Kiedy zacznie wrzeć wyłączyć gaz i zostawić do przestudzenia.

 

 

Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Do miski wsypać mąkę, sól, sodę i przyprawy do piernika. Wymieszać.

Dodać jajka, mleko i wystudzoną masę miodową.

 

 

Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Wszystko wymieszać mikserem z hakami.

 

 

Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Tak przygotowane ciasto odstawić w chłodne miejsce. U mnie stoi w lodówce.

Teraz czekamy :)

 

 

Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Tydzień przed świętami pieczemy.

Ciasto najlepiej wyciągnąć z lodówki trochę wcześniej, 20-30 minut przed pieczeniem.

Podzielić na cztery części. Jedną część, zostawiamy na pierniczki.

 

 

Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Część ciasta przeznaczoną na pierniczki ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień,ale możecie to zrobić od razu.

Trzy części ciasta cienko rozwałkować na prostokąt.

Każdą część ciasta pieczemy osobno w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia

w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut.

 

 

Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Upieczone blaty pierników zostawiamy do przestudzenia.

 

Przestudzone blaty przełożyć powidłami.

Jeśli powidła są bardzo gęste to, należy je podgrzać, jeśli za rzadkie to trzeba podgotować żeby odparowały.

 

 

Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przełożony piernik przykryć i docisnąć czymś ciężkim.

 

 

Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zostawić na 5-7 dni w chłodnym miejscu.

 

Dzień lub dwa, przed świętami, piernik przekroić wzdłuż na pół, lub po szerokości na 3 części. Zależy jakie chcecie uzyskać pierniki, czy 2 większe, czy 3 mniejsze.

 

 

Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Tak przygotowane pierniki udekorować polewą czekoladową lub lukrem. U mnie zawsze z polewą czekoladową.

 

Przygotowanie polewy.

Śmietankę podgrzać w rondelku, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa. Jeśli będzie za gęsta, dodać trochę śmietanki, jeśli za rzadka dodać jeszcze czekoladę. Wszystko zależy od jakości czekolady.

 

 

Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 10-11 minut. Trzeba pilnować żeby nie piekły się za długo, bo będą gorzkie.

Pierniczki udekorować lukrem, lub polewą i przechowywać w puszce lub słoiku.

 

Od razu po upieczeniu, kiedy pierniczki będą jeszcze ciepłe możecie zrobić w nich dziurki, rurką do picia. Wtedy będzie można powiesić je na choince.

 



Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



 










Kategorie przepisów