Piernik przekładany
Nie ma prawdziwych Świąt Bożego Narodzenia, bez prawdziwego piernika. Dzisiaj proponuję wersję przekładaną masą marcepanową i powidłami. Jest to taka specjalna wersja, dla wszystkich tych, którzy nie przepadają za zupełnie suchymi ciastami. Bardzo ważne w tym przepisie jest to, żeby wszystkie składniki, których będziemy używać - były w temperaturze pokojowej.
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 200 g płynnego miodu
- 125 g miękkiego masła
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżki kakao
- powidła śliwkowe do przełożenia
- masa marcepanowa do przełożenia
- tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 80 g masła
W osobnej misce ubić na sztywno białka, a następnie bardzo delikatnie dodać je do masy i wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przelać do formy - keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1). Piec w temperaturze 170°C przez około 50 minut do momentu tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto pokroić na trzy warstwy (fot.2) i przełożyć jedną warstwę powidłami śliwkowymi (fot.3) a drugą - masą marcepanową (fot.4).
Całość polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej razem z masłem (fot.5-6).
Źródło: kuchniawzieleni
drukuj przepis