Piernik litewski

Piernik litewski

Zdjęcie - Piernik litewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo stary przepis pochdzący z dawnych kresów, z rodzinnych zapisków Neli Rubinstein.

Piernik jest płaskim ciastem i zaraz po upieczeniu tak twardy, ze nie można go ugryźć. Jego zaletą jest to, że po leżakowaniu już tygodniowym staje się miękkim ciastem, wręcz idealnym i można go przechowywać bardzo długo, a będzie jeszcze lepszy i nie straci na doskonałym smaku.

Piernik litewski można przekładać dżemem, czekoladą, masą grysikową lub marcepanową. Można go dzielić na kilka kawałków i podawać przełożonego z różnymi masami.

 

Składniki na piernik litewski:

1 szklanka miodu naturalnego

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki zmielonych goździków

szczypta mielonego pieprzu

500 g mąki pszennej

3 duże jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki stołowe wódki

1 szklanka orzechów włoskich

1/4 szklanki cukru

Zdjęcie - Piernik litewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wykonać piernik litewski?

Miód roztopić z przyprawami i doprowadzić do wrzenia i gorący dodać do mąki.

Mieszać tak długo aż masa będzie idealnie gładka.

Dodać po 1 jajku.

Proszek rozpuscić w wódce i wlać do masy.

Dodać orzechy roztarte z cukrem.

Mieszać do połączenia się składników.

Tak przygotowane ciasto wylać na blachę 22 cm x 32 cm, wyłożoną papierem i wierzch wyrównać.

Piec 1 godzinę w 180'C, następnie zmniejszyć temperaturę do 150'C i piec jeszcze 30 minut.

Blachę z ciastem przełożyć na lniany ręcznik i po całkowitym wystygnięciu usunąć go.

Zimny piernik zawinąć szczelnie w lnianą sciereczkę i odstawić w temperaturze pokojowej na 1 tydzień lub dłużej.

Już po tygodniu można go kroić, przekładać i polewać czekoladą lub lukrem.

Zdjęcie - Piernik litewski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Przepis pochodzi z książki : "Kuchnia Neli" - Neli Rubinstein

Kategorie przepisów