Piernik krakowski
Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :)
W internecie wszędzie pokazywał mi się piernik krakowski, mąż kupił przyprawę do piernika, a na opakowaniu przepis na piernik krakowski.
Nie miałam wyjścia, wzięłam miskę i ukręciłam ten piernik krakowski.
Piernik jest szybki i prosty w wykonaniu, także jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to ten przepis jest dla Was. Jeśli myślicie o pierniku na święta, to ten możecie zrobić na ostatnią chwilę. Jest smaczny, i miękki nawet po kilku dniach od upieczenia.
Składniki na piernik krakowski:
- 2 jajka
- 200 g. cukru
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 400 g. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 40 g. przyprawy do piernika
- 4 łyżki powideł
- 120 g. masła
Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 50 g. śmietanki 30 %
Jak upiec piernik krakowski?
Masło roztopić i wystudzić.
Jajka ubić z cukrem, następnie wlać mleko i wymieszać. Wsypać mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Zmiksować, dodać powidła i przestudzoną masło. Ponownie zmiksować do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w keksówce 31x11.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 60 minut.
Śmietankę podgrzać w rondelku, (nie powinna się zagotować) dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
Tak przygotowaną polewą udekorować piernik.
Wierzch dodatkowo posypałam mielonymi migdałami.