Piernik krakowski

Piernik krakowski


Zdjęcie - Piernik krakowski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Ten piernik ostatnio mnie przrśladował :)
W internecie wszędzie pokazywał mi się piernik krakowski, mąż kupił przyprawę do piernika, a na opakowaniu przepis na piernik krakowski.
Nie miałam wyjścia, wzięłam miskę i ukręciłam ten piernik krakowski.
Piernik jest szybki i prosty w wykonaniu, także jeśli nie macie zbyt wiele czasu, to ten przepis jest dla Was. Jeśli myślicie o pierniku na święta, to ten możecie zrobić na ostatnią chwilę. Jest smaczny, i miękki nawet po kilku dniach od upieczenia.



Składniki na piernik krakowski:

  • 2 jajka
  • 200 g. cukru
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 400 g. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 40 g. przyprawy do piernika
  • 4 łyżki powideł
  • 120 g. masła

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 50 g. śmietanki 30 %

 

Jak upiec piernik krakowski?

Masło roztopić i wystudzić.

Jajka ubić z cukrem, następnie wlać mleko i wymieszać. Wsypać mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika. Zmiksować, dodać powidła i przestudzoną masło. Ponownie zmiksować do połączenia składników.

Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w keksówce 31x11.

 

 

Zdjęcie - Piernik krakowski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 60 minut.

 

Śmietankę podgrzać w rondelku, (nie powinna się zagotować) dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.

Tak przygotowaną polewą udekorować piernik.

Wierzch dodatkowo posypałam mielonymi migdałami.

 

Zdjęcie - Piernik krakowski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Piernik krakowski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



 





Kategorie przepisów