Pierniczki

Pierniczki
Zdjęcie - Pierniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zanim zabłyśnie pierwsza gwiazdka i zasiądziemy do wigilijnego stołu, musimy jeszcze przygotować wiele potraw, ubrać choinkę, wysłać życzenia i oczywiście kupić prezenty.
Jednym z wielu smakołyków na świątecznym stole są pierniki. W każdym domu inna receptura, jedni kochają miękkie, drudzy te chrupiące. Te cudowne ciasteczka nie tylko smakują ale i zdobią świąteczny stół. Znam domy gdzie jedną z głównych ozdób świątecznych są właśnie własnoręcznie wypieczone i pięknie ozdobione pierniki.
Pierniki, na które przepis zamieszczam niżej należą do tych chrupiących szczególnie w pierwszym tygodniu po upieczeniu, ale trzymane w szczelnym pojemniku z czasem miękną.
Jeśli chcecie ozdobić swoje drzewko piernikami wystarczy w wyciętych za pomocą foremek ciastkach zrobić dziurkę ołówkiem ;-)Już za parę chwil te najpiękniejsze święta roku.....
Zdjęcie - Pierniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:

300g mąki pszennej
½ szklanki miodu
100g cukru
1 jajko
1 łyżka masła
½ łyżeczki sody
2 czubate łyżeczki przyprawy korzennej
migdały do przybrania lub orzechy (ja zmieliłam orzechy włoskie)


Przygotowanie:

W garnku zagotować miód. Mąkę przesiewamy do miski i wylewamy na nią gorący miód, po czym mieszamy nożem. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Musimy wygniatać długo, żeby pierniki dobrze wyrosły. Na dobrze posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wycinamy ciastka.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 15 min w temperaturze 150 stopni.
Najlepiej jeśli pierwszą porcję kontrolujemy, żeby ciastka się nie przypiekły. Upieczone na talerz do ostudzenia (kiedy się wystudzą stwardnieją).
Można je posmarować jajkiem przed pieczeniem ale ja uważam ze lepsze są bez glazury :-)
Smacznego!!!
Zdjęcie - Pierniczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów