Pierniczki
Pierniczki, to ciasteczka korzenne, szczególnie pieczone na Swięta Bożego Narodzenia.
Są nie tylko pyszną przekąską, ale także ładną dekoracją na zielonym drzewku. Dzięci je uwielbiają, a dorosli ze smakiem zajadają się.
Przepis na pierniczki jest bardzo prosty, nie wymaga wielkich starań, jedynie dekoracja zajmuje trochę czasu.
Moje pierniczkowe ciastka udekorowała moja wnuczka, która jest niezwykle zdolną dziewczynką.
Sami zobaczcie !
Składniki na pierniczki:
1/2 szklanki miodu
125 g masła
125 brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżki przyprawy do pierników
1 łyżeczka sody spożywczej
1 jajko duże
370 g mąki pszennej
pisaki lukrowe
posypka cukrowa
Jak wykonać pierniczki?
Masło utrzeć z cukrem na jasną masę.
Dodać jajko i miód, zmiksować.
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami do pierniczków i dodać do utartej masy.
Ciasto zagniesć, uformować placek, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić na 30 minut.
Rozwałkować podsypując niewielką iloscią mąki na 0,4 cm grubosci.
Wykrawać foremkami różne kształty ciastek.
Piec w 180'C przez 10-12 minut lub do niewielkiego zarumieniania.
Po upeczeniu pozostawić jeszcze w formie aż do wystygnięcia.
Następnie dekorować wg. uznania.
Pierniczki po ostygnięciu są twarde, dopiero po 2 dniach robią się mieciutkie.
Smacznego !