Pierniczki z migdałami
Już teraz zapraszam Państwa na piernikowo-korzenne smaki. Pierniki i pierniczki, ciasta i ciasteczka korzenne, różnorodność jest tak ogromna, że trudno się zdecydować, myslę, że będziecie mogli bez trudu dokonać wyboru ich receptury.
Piernik miodowy, orkiszowy, imbirowy także pierniczki norymberskie, bazylejskie czy wspaniały Lebkuchen, specjalność kuchni niemieckiej, a może imbirowe ciasto angielskie. Wszystkie doskonałe i w wybornych smakach i nie może zabraknąć tych cudnie aromatycznych ciast i ciasteczek na Swięta.
Pierniczki z migdałami, to ciasteczka korzenne w polewie czekoladowej. Pyszne, pachnące, a zamknięte w szczelnym pudełeczku doczekają nawet do Swiąt.
Składniki:
- 200 ml płynnego miodu
- 50 g drobnego cukru
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 jajo
- 25 g ciemnego kakao
- sok z jednej cytryny
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g płatków migdałowych
- 150 g ciemnej twardej czekolady
Wykonanie:
- Miód, cukier i olej podgrzać na małym ogniu i mieszać do rozpuszczenia się cukru. /Nie gotować !/
- Odstawić do wystudzenia, następnie dodać jajko, sok z cytryny i krótko miksować.
- Mąkę z proszkiem, kakao i przyprawy wymieszać i przesiać do płynnej masy, dodać małe kawałki płatków migdałowych.
- Wszystko dokładnie połączyć.
- Odstawić ciasto na 1 godzinę do lodówki.
- Za pomocą łyżki do lodów lub łyżki formować małe kulki, na formie wyłożonej papierem do pieczenia i zachowując odstęp między nimi.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 15-20 minut.
- Zimne polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
- Posypać migdałowymi okruszkami.
Smacznego ?