Pierniczki świąteczne
Kolejne świąteczne pierniczki w moim domu – to ciasto jest dużo łatwiejsze do wykonania i mniej wymagające jak poprzednie Pierniczki świąteczne, ale też nie wyglądają tak imponująco, nie błyszczą – choć w smaku i zapachu nie ustępują tak bardzo poprzednim. Skrócenie czasu pieczenia powoduje, że nie twardną tak bardzo i po paru dniach są już miękkie i bardzo smaczne.
SKŁADNIKI:
120 g miodu
120 g masła
150 g cukru pudru
3 jajka
600 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej razowej
2 czubate łyżeczki sody
40 g przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
Masło rozpuść w garnuszku razem z miodem, dodaj przyprawę korzenną i kakao. Wymieszaj dokładnie i odstaw do przestygnięcia.
Mąki wymieszaj razem z sodą i cukrem pudrem. Do mąki dodaj przestudzoną masę korzenną i wymieszaj. Na koniec dodaj jajka.
Wszystkie składniki wymieszaj i zagniataj elastyczne i jednolite ciasto. Rozwałkuj podsypując mąką i wycinaj pierniczki. Pierniczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopi. Jeśli chcesz by pierniczki nie były za twarde, skróć czas pieczenia do maksymalnie 8 minut.
Pierniczki dekoruj po całkowitym wystudzeniu.