Pierniczki orzechowe
Pierniczki pachnące miodem, imbirem i cynamonem o smaku orzechowym, to tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe, które zawsze pachną Swiętami.
Pierniczki można zawsze wcześniej przygotować, zapakować szczelnie w pudełeczku. Później smakują jeszcze lepiej, skruszeją i są niezwykle mięciutkie. Mogą też być smacznym prezentem pod choinkę.
Składniki na ok. 40 szt.
- 180 g miodu płynnego
- 40 g brązowego cukru
- 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju
- 1 jajo
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu rumowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 60 g orzechów włoskich lub pekan
oraz:
- 125 g cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 35 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
Wykonanie:
- W garnku roztopić miód, cukier, sól i masło, tylko podgrzać, następnie wystudzić.
- Dodać jajko, sok z cytryny, ekstrakt rumowy i zmiksować.
- Mąkę wymieszać z proszkiem, cynamonem, kakao i przyprawą korzenną.
- Przesiać i dodać do masy oraz drobno posiekane orzechy.
- Wymieszać do połączenia składników.
- Mieszaninę przełożyć do woreczka foliowego i schłodzić 2 godziny.
- Schłodzoną masę podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek, lekko spłaszczyć, o długości ok.36 cm lub długości foremki do pieczenia.
- Poszczególne wałeczki przełożyć do foremki zachowując odstęp między nimi.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C przez 15 minut lub do zarumienienia.
- Jeszcze ciepłe wyłożyć z formy i pokroić na trójkąty.
- Odstawić do wystudzenia.
- Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny.
- Lukrem posmarować pierniczki oraz udekorować rozpuszczoną czekoladą.
- Pierniczki orzechowe już po kilku dniach są mięciutkie.
Smacznego ?