Pierniczki norymberskie

Pierniczki norymberskie

Tradycyjne niemieckie pierniki sięgające swą historia aż XIII wieku. Wynalezione przez frankońskich mnichów i stanowią obecnie najpopularniejszą pamiątkę z Norymbergi.

Zawierają miód, orzechy, migdały, suszone owoce oraz przyprawy. Jedyne pierniczki wypiekane bez dodania mąki. Przepyszne, mięciutkie ciasteczka i bodaj najlepsze z jakimi się spotkałam. Bardzo polecam !

Zdjęcie - Pierniczki norymberskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierniczki norymberskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 250 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 125 g białego cukru
  • 60 g miodu
  • 3 białka
  • 200 g kandyzowanej skórki z cytrusów / cytrynowej, pomarańczowej/
  • 1 łyżka przyprawy korzennej

Składniki na lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Zdjęcie - Pierniczki norymberskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierniczki norymberskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
  2. Następnie dodać zmielone migdały lub orzechy, przyprawy, skórkę i miód.
  3. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.
  4. Masę nakładać łyżką do lodów lub łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami.
  5. Odstawić na kilka godzin lub na całą noc do wysuszenia.
  6. Piec w 160 st. C przez 30 minut lub do zarumienienia.
  7. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i polukrować pierniczki, udekorować drobno pokrojoną skórką kandyzowaną z cytrusów.
  8. Podawać jeszcze ciepłe, najlepiej smakują.

Smacznego ?

Zdjęcie - Pierniczki norymberskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierniczki norymberskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów