Pierniczki norymberskie
Tradycyjne niemieckie pierniki sięgające swą historia aż XIII wieku. Wynalezione przez frankońskich mnichów i stanowią obecnie najpopularniejszą pamiątkę z Norymbergi.
Zawierają miód, orzechy, migdały, suszone owoce oraz przyprawy. Jedyne pierniczki wypiekane bez dodania mąki. Przepyszne, mięciutkie ciasteczka i bodaj najlepsze z jakimi się spotkałam. Bardzo polecam !
Składniki:
- 250 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
- 125 g białego cukru
- 60 g miodu
- 3 białka
- 200 g kandyzowanej skórki z cytrusów / cytrynowej, pomarańczowej/
- 1 łyżka przyprawy korzennej
Składniki na lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
- Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
- Następnie dodać zmielone migdały lub orzechy, przyprawy, skórkę i miód.
- Delikatnie połączyć wszystkie składniki.
- Masę nakładać łyżką do lodów lub łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami.
- Odstawić na kilka godzin lub na całą noc do wysuszenia.
- Piec w 160 st. C przez 30 minut lub do zarumienienia.
- Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i polukrować pierniczki, udekorować drobno pokrojoną skórką kandyzowaną z cytrusów.
- Podawać jeszcze ciepłe, najlepiej smakują.
Smacznego ?