Pierniczki grubaski

Pierniczki grubaski

Pierniczki zawsze kojarzą mi się ze świętami ten zapach przypraw korzennych rozchodzący się po całym domu .

Zdjęcie - PIERNICZKI GRUBASKI   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

60 DAG. SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ

1/2 SZKLANKA CUKRU brązowego

3/4 KOSTKI MASŁA

3/4 SZKLANKI MIODU

2 JAJKA

2 ŁYŻECZKI SODY

3 ŁYŻKI PRZYPRAWY DO PIERNIKA CZUBATE


Wymieszać mąkę z sodą , dodać przyprawę piernikową Rozpuścić masło dodać cukier i miód - rozpuścić i przestudzić i wymieszać jeszcze z jednym jajkiem. Następnie dodać suche składniki do masy i zagnieść ciasto , wyrabiać aż będzie gładkie (jak na pierogi). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce na ok 1 godzinkę. Następnie rozwałkowujemy na ok 3 mm grubości i wykrawamy ciasteczka, układamy na papierze do pieczenia -smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C ok 10-15 minut. Pierniczki jak wystygną zrobią się twarde- muszą poleżeć w szczelnie zamkniętym pojemniku najlepiej ok 2-3 tygodnie - przed jedzeniem należy je otworzyć ze 2-3 dni wcześniej by zmiękły.

SMACZNEGO ;-)

Zdjęcie - PIERNICZKI GRUBASKI   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów