Pierniczki grubaski
Pierniczki zawsze kojarzą mi się ze świętami ten zapach przypraw korzennych rozchodzący się po całym domu .
60 DAG. SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
1/2 SZKLANKA CUKRU brązowego
3/4 KOSTKI MASŁA
3/4 SZKLANKI MIODU
2 JAJKA
2 ŁYŻECZKI SODY
3 ŁYŻKI PRZYPRAWY DO PIERNIKA CZUBATE
Wymieszać mąkę z sodą , dodać przyprawę piernikową Rozpuścić masło dodać cukier i miód - rozpuścić i przestudzić i wymieszać jeszcze z jednym jajkiem. Następnie dodać suche składniki do masy i zagnieść ciasto , wyrabiać aż będzie gładkie (jak na pierogi). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce na ok 1 godzinkę. Następnie rozwałkowujemy na ok 3 mm grubości i wykrawamy ciasteczka, układamy na papierze do pieczenia -smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C ok 10-15 minut. Pierniczki jak wystygną zrobią się twarde- muszą poleżeć w szczelnie zamkniętym pojemniku najlepiej ok 2-3 tygodnie - przed jedzeniem należy je otworzyć ze 2-3 dni wcześniej by zmiękły.
SMACZNEGO ;-)